Zanimljivosti iz svijeta auto industrije.
Automoto.hr
Blog - rujan 2007
petak, rujan 28, 2007

8C Competizione je jedan od automobila koji zaista oduševljavaju. Alfa Romeo je taj model napravila kao svojevrsni Show-Car, studiju kojom će privlačiti pažnju, no izuzetne reakcije publike rezultirale su produkcijom male serije, svega 500 komada, po prilično visokoj cijeni od cca. 120.000 Eura. Sada Alfa potvrđuje izradu i kabrioleta koji bi se na tržištu trebao pojaviti tijekom 2009. godine, a uvjereni smo kako će se Spyder jednako uspješno rasprodati poput Coupea. Studija Spydera (na slici) prvi je puta prikazana u Pebble Beachu 2005. godine.
Izvor: Vidiauto.com

automotohr @ 19:01 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 27, 2007

Paris Hilton i Mercedes SLR McLaren, Britney Spears i Ferrari F430 Spyder… Koja je po vama idealna kombinacija starlete i automobila?
Foto: pigmotel.com
Upitate li posjetitelje portala 4Car i gledatelje emisije MPH, najseksi kombinacija uvjerljivo je Scarlett Johansson i Alfa Romeo 8C Competizione. Najžešća konkurencija prsatoj američkoj starleti bila je - a tko drugi doli – Jessica Alba koja je izgubila tek za jedan postotak glasova – 23 posto naprema 22.

Kad je idealni automobil u pitanju, Alfa je uništila konkurenciju. Prvi konkurent – Bugatti Veyron ostao je na 13 posto glasova, dok je Competizione osvojio njih 30 posto.

Foto: Alfa Romeo


Evo i preostalih rezultata ankete:

Savršena suputnica:
Scarlett Johansson - 23 posto
Jessica Alba - 22 posto
Jodie Kidd - 14 posto
Cameron Diaz - 13 posto
Eva Longoria - 10 posto

Savršen automobil:
Alfa Romeo 8C - 30 posto
Bugatti Veyron - 13 posto
Lamborghini Gallardo Superleggera - 9 posto
McLaren F1 - 11 posto

Savršen suputnik:
Jeremy Clarkson - 7 posto
The Stig - 7 posto
Lewis Hamilton - 2 posto
David Beckham - 1 posto
Daniel Craig - 1 posto

Izvor: Tportal.hr
.
automotohr @ 14:26 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 25, 2007

Novi M3 krenuo je u prodaju, a usporedo s njim i hrpa 'amaterskih' testova i usporedbi. Posljednja od ovih u videoizdanju stiže nam iz Nizozemske, gdje je ekipa na dragu uspoređivala M3 i nekoć najbrži automobil na svijetu – Bugatti Veyron
Foto: autoblog
Naravno da je suvišno reći da je Veyron u sprintu do 402 metra 'ogulio' M3, no jedan Veyron isto tako ima gotovo 600 KS više, i košta kao deset M3-a. Sa 1001 KS, Veyron sprinta do stotke za 2,5 sekundi, a M3 sa 420 KS za 4,5 što se vidi već nakon desetak metara.

Nakon što je M3 ugrabio bolji start zahvaljujući nižoj masi, Veyron se jednostavno odapeo iz praćke. Pogledajte video i uvjerite se sami.

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 14:57 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Nova generacija vrhunskog rally automobila za cestu ponovo dolazi s dvolitrenim turbo motorom ali i većom snagom – 295 KS. Što se tiče vječnog dvoboja između Impreze STI i Evolutiona, oba automobila dakle dolaze u potpuno novim izdanjima, no jedno je jasno – Mitsubishi nedvojbeno odnosi pobjedu po pitanju dizajna. Upravljivost, ležanje, raspored težine, 4x4 pogon su već stvari koje će se uspoređivati u međusobnim dvobojima dvaju ponajboljih ili bolje rečeno, najluđih automobila s četiri vrata današnjice. Više detalja o novom EVO-u očekujte nakon Mitsubishijevog službenog predstavljanja.

Izvor: Autoportal.hr
automotohr @ 14:46 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
images2/P_ferrarip45_nV.jpg JAMES Glickenhaus, američki režiser i strastveni obožavatelj Ferrarija, široj je javnosti poznat kao vlasnik unikatnog Ferrarija. Nezadovoljan Pininfarininim radom odlučio se na dodatne preinake.

Nakon tri milijuna dolara potrošenih na preradu Enza (radi se o posljednjem proizvedenom primjerku, op. a), Glickenhaus je gotovo godinu dana spokojno uživao u pogledu na prvi i jedini Ferrari P4/5. I tako, uživajući u svom novom limenom ljubimcu uvidio je da niti Pininfarina nije svemoćan.Naime, nezadovoljan izvedbom ispušnog sustava odlučio je ugraditi novi. Cijevi su ostale na istom mjestu, ali su sada trokutastog poprečnog presjeka. James ovaj, najblaže rečeno nepotrebni zahvat, opravdava estetskim potrebama, ali i potrebom za tehnološkim modifikacijama u cilju poboljšanja strujanja. Naime, on tvrdi da trokutasta cijev ispuha ima bolji protok ispušnih plinova, kao i da je novim ispuhom optimizirano strujanje zraka oko stražnjeg krila.


Andrea pininfarina i James Glickenhaus

Podsjetimo, Glickenhaus je još 2005. odlučio oplemeniti svoju kolekciju Ferrarijevih klasika unikatnim automobilom, koji će se u potpunosti uklopiti u milijune dolara vrijednu ergelu. Suradnja je sklopljena s talijanskom legendom Pininfarinom kojemu je dan zadatak da na osnovi Ferrarijevog superbolida Enza stvori modernu interpretaciju legendarnih Ferrarijevih trkača iz 1960-tih. Atraktivni automobil je dovršen 2006. godine i izložen na pariškom autosalonu. Glickenhaus automobil koristi vrlo često, a do danas je s njim prešao preko 6.500 km.

Izvor: Autoportal.hr


automotohr @ 14:45 |Komentiraj | Komentari: 0

552 LPG konja za 320 km/h i 4,5 s do stotke

Jedna od najvećih atrakcija nedavnog salona u Frankfurtu bio je cestovni bolid AC Schnitzer GP 3.10 Gas Power. Na prvi se pogled uočava atraktivno nabrijan BMW 3 Coupe, u čijim tehničkim podacima stoje impresivne vrijednosti. Već ionako nabrijan benzinac V10, obujma 4999 ccm, koji u modelima M5 i M6, razvija 507 KS pri 7750/min i 520 Nm pri 6100/min, dodatno je pojačan na 552 KS i 540 Nm. Skinuta je blokada brzine te je najveća brzina 320 km/h, a ubrzanje do stotke 4,5 s. U tome nema ništa čudno, jer je za frizirane modele BMW-a 'samo nebo granica'...


Poznati njemački tuner AC Schnitzer opremio je BMW 3 Coupe motorom i mjenjačem modela M6/M6 te sofisticiranim dvostrukim sustavom direktnog ubrizgavanje plina, koji omogućava ultrasportsku vožnju uz prihvatljive troškove goriva

Ne iznenađuje ni što je pored moćnije mehanike ukrućeno i spušteno podvozje, unaprijeđena aerodinamiku te još sportskije opremljena unutrašnjost. O tome najbolje svjedoče velika stražnja ovalna ispušna cijev te atraktivni aluminijski naplaci, s gumama 255/40 x 19 sprijeda i 285/35 x 19 straga. No pravo je iznenađenje što se top-gun benzinac napaja tekućim naftnim plinom LPG (Liquified Petroleum Gas), koji je 60 posto jeftiniji od benzina i ispušta 15 posto manje CO2. Ugrađen je dvostruki sustav direktnog ubrizgavanja, koji osigurava precizno doziranje plina i zraka do graničnih 8500/min.


Veću snagu osigurale su dorade na usisu, glavama motora, upravljačkoj elektronici i ispušnom sustavu, koji osigurava i uzbudljivu zvučnu kulisu

Povećanje snage osigurali su protočniji usisni i ispušni sustavi, 'oštrija'  bregasta vratila i prilagođena upravljačka elektronika. Zadržan je postojeći spremnik benzina, obujma 60 litara, a ugrađen je dodatni spremnik od 80 litara plina, koji osigurava 350 do 550 km vožnje, ovisno o performansama. Još toliko, moguće je voziti na benzin. Naravno, sve ima svoju cijenu te se za AC Schnitzer GP 3.10 Gas Power, u Njemačkoj, treba izbrojiti 198.000 eura. Na našem bi tržištu cijena, zbog trošarine, bila oko 230.000 eura.

Još fotografija...


Izvor: Autoportal.hr
automotohr @ 14:42 |Komentiraj | Komentari: 0

Video kamere u vozilima za veću sigurnost i udobnost

Uvođenjem video kamere u vozilo, Bosch otvara nova područja primjene za sustave za pomoć u vožnji. 'Pojavom svakog novog funkcionalnog poboljšanja, vozilo postepeno uči vidjeti', rekao je dr. Bernd-Josef Schäfer, potpredsjednik Boschevog sektora za sustave pomoći u vožnji, opisujući opsežan razvojni posao koji je u to uključen. Temelje za ovaj razvoj Bosch je postavio sustavom za noćnu vožnju 'Night Vision' za Mercedesovu S-klasu. Od kraja 2005. godine Mercedes-Benz nudi ovaj Boschev sustav kao dodatnu funkciju, i kupci za njega pokazuju velik interes. I CL-klasa je sada opremljena ovim sustavom za noćnu vožnju.

'Uočavanje' je prvi funkcionalni stupanj koji Boschevi inženjeri daju sustavu za noćnu vožnju. Infracrvena duga svjetla obuhvaćaju više od 150 m područja ispred automobila. Svjetlo je nevidljivo ljudskom oku, te ne zasljepljuje vozače koji dolaze iz suprotnog smjera. Infracrvenu sliku preuzima video kamera, čija elektronika visokih performansi pretvara dobivene signale u sliku koja je vidljiva ljudskim okom. Središnji ekran omogućava vozačima da brže uoče opasne situacije, pružajući im više vremena za djelovanje. Sustav za noćnu vožnju pruža vozačima više sigurnosti.

Sljedeći funkcionalni stupanj je ono što Boschevi stručnjaci zovu 'prepoznavanjem', a uključuje funkcije koje vozaču pružaju još više podataka. Kako bi se omogućilo da tehnologija reagira na sličan intuitivan način kao vozači, potrebna su znatna inženjerska znanja i vještine. Uloga sustava za pomoć u vožnji je prepoznati utvrđene karakteristike te vozaču pružiti podatke o njima. Sustav 'Night Vision Plus' je nasljednik sustava 'Night Vision'. Ova će tehnologija biti spremna za serijsku proizvodnju 2008. godine. Kao primjer za to koliko je inteligentna tehnologija obrade signala ovog sustava navest ćemo da je na temelju podataka, koji stižu iz video kamere, uz visok stupanj pouzdanosti sposobna prepoznati da li pješaci stoje ili su u pokretu. To znači da pješake može naglasiti bojom na ekranu te na taj način privući vozačevu pažnju na njih.


Vozilo uči vidjeti, a pomoću video sustava mogu prepoznati kritične situacije. Pametna tehnologija rasterećuje vozača

Još jedan primjer funkcija video sustava za pomoć u vožnji je Boschev sustav prepoznavanja prometnih znakova. I ovdje je elektronski sustav razvijen toliko da bude dovoljno inteligentan da na video slici uoči i prepozna unaprijed definirane prometne znakove, poput ograničenja brzine, zabrana pretjecanja, itd. Sustav zatim prikazuje prometne znakove koje je prepoznao te upozorava vozača da ih poštuje.

U idućoj fazi razvoja video sustava za pomoć u vožnji, tehnologija može obrađivati podatke obzirom na prostor. Kako bi to postigli, Boschevi stručnjaci koriste 'integraciju senzornih podataka' - ujedinjavanje signala dobivenih iz video kamere i radarskog senzora, ili signala dobivenih iz dvije video kamere. Dobivena prostorna slika je osnova na temelju koje izrazito kompleksna elektronika ne samo da prepoznaje kritične situacije, već ih samostalno i analizira. Može čak prepoznati kritične situacije koje stručnjaci nisu unaprijed definirali. Uz pomoć ove tehnologije Bosch razvija sustav predviđanja naglog kočenja (Predictive Emergency Brake  odnosno PEB). Ukoliko PEB prepozna da vozač neće reagirati u situaciji u kojoj je neizbježan sudar s preprekom, sustav će aktivirati kočnicu automatski kako bi umanjio ozbiljnost posljedica sudara.

Funkcije koje se temelje na video tehnologiji samo su dio širokog raspona sustava za pomoć u vožnji koje je Bosch već predstavio ili će imati spremne za serijsku proizvodnju u idućih nekoliko godina. Sustavi za pomoć u vožnji pružaju vozačima veću udobnost i sigurnost usprkos sve prometnijim cestama. Također su ključni za pridržavanje programa Europske komisije 'eSafety', koji namjerava smanjiti broj poginulih na cestama između 2000. i 2010. za 50%.

izvor: Autoportal.hr


automotohr @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 0
Posljednja studija o sigurnosti u prometu u izvedbi njemačkog TÜV Rheinlandsa pokazala je da se iza svjetala Xenon nalazi mnogo više od zaslijepljenih vozača
Foto: autoblog.com
Naime, prema provedenom istraživanju, automobili opremljeni svjetlima Xenon nekoliko su puta sigurniji od onih opremljenih konvencionalnim svjetlima. Štoviše, Nijemci tvrde da bi, u slučaju da svi automobili raspolažu ovom vrstom svjetala, broj stradalih u prometu pao za gotovo dvadeset posto.

No ni to nije sve. Svjetla Xenon energetski su učinkovitija od običnih lampi, pa se njihovom upotrebom smanjuje potrošnja goriva i emisija CO2 za gotovo gram i pol po kilometru. Vijek trajanja im je dulji, a znatno intenzivnija svjetlost koju emitiraju također znači osvjetljenije prometnice, te ranije uočavanje prolaznika i biciklista.

Jedini problem, uz višu cijenu, leži u kutovima pod kojim ova svjetla zasljepljuju vozače koji dolaze ususret, zbog čega je, unatoč sigurnosnom aspektu, malo vjerojatno da će tako skoro postati obavezna na europskim cestama.

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 14:33 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 21, 2007NAKON nebrojenih špijunskih fotografija i skica loše kvalitete i upitnog porijekla na webu se konačno pojavila prva "prava" slika. Barem se tako nadamo, jer službene potvrde još nema.

Snažno zasjenjena fotka malo toga otkriva, ali ono što se vidi svakako je iznad očekivanja. Po svemu sudeći Subaru je uspio od pomalo bezlične Impreze napraviti pravu zvijer dostojnu legende koja je proslavila ovu japansku tvrtku.

Zasada nam tek preostaje da iščekujemo nove informacije i odbrojavamo dane do tokijskog salona za koji je tempirana svjetska premijera.

automotohr @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


TechArt je postao omiljen zbog kita Magnum koji Cayenne pretvara u potpuno drugačiji, brutalno istjunirani SUV. Ovaj posljednji kit ipak nije toliko agresivan, dapače, uopće se ne ističe u odnosu na Magnum set. Uz optičke dodatke, TechArt će valsnicima Cayennea vrlo rado ponuditi i tjunung motora, do 620 KS, te posebno podešavanje aktivnog ovjesa. Naravno, tu su i naplatci specijalnog dizajna koje je moguće naručiti u veličini od 20 do 22 inča (s gumama 295/30). Prepravke interijera po specijalnim željama kupaca također su u ponudi TechArta. Dakle, sve što poželite kako bi svoj skupocjeni SUV učinili drugačijim od drugih, njemački tuning majstori mogu Vam izaći u susret. Više detalja na www.techart.deIzvor: Vidiauto.com
automotohr @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 0
IAKO frankfurtski sajam nije još završio, oči javnosti i poglavito struke polako se prebacuju na tokijski motorshow na kojem će glavnu riječ naravno voditi japanske tvrtke, posebno Mazda.

Proteklih dana u javnost su počele curiti prve informacije vezane uz moguće Mazdine izloške. Ono što je sigurno je dolazak pete studije u seriji tzv "fluidnih" koncepata. Nakon modela Nagare, Ryuga, Senku i Hakaze u Tokio stiže posljednja studija kojom Mazda definira dizajnerske smjernice razvoja u budućnosti.Također, Mazda će prikazati još jedan novitet. Iako studija, Coupe Concept je od velike važnosti, jer donosi drugu generaciju Renesis rotacijskih motora. Karakterizira ju veća radna zapremina, što je prvi slučaj od 1974. godine kada je krenula serijska proizvodnja. Koncept je ujedno i najava nasljednika treće generacije modela RX7 koji se prestao proizvoditi sada već davne 2002. godine.
Izvor: Index.hr
automotohr @ 12:03 |Komentiraj | Komentari: 0
U domeni poteza s one strane razuma donosimo vam posljednji uradak britanske tvrtke Style Limousines iz Manchestera koja je Ferrari F360 Modenu pretvorila u – limuzinu!
Foto: luxist.com

Tragikomičan uradak dolazi s punom opremom, od keramičkih kočnica do mini bara i kožnih fotelja za šestero putnika koji unutrašnjosti pristupaju putem trometarskih gullwing vrata.

Pretvaranje talijanskog superautomobila u limuzinu koštalo je više od 400.000 dolara, a Britanci naivno tvrde da dodatna masa nije značajno utjecala na performanse. Navodno automobil sprinta do stotke za šest sekundi te postiže maksimalnu brzinu od 270 km/h.

Enzo Ferrari vjerojatno se okreće u grobu.

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 12:02 |Komentiraj | Komentari: 0
ULTIMATE 112 ime je nove Brabusove prerade Smarta ForTwo. U oči odmah upada biserno narančasta boja koja je ujedno i glavno vanjsko obilježje Brabus Smarta.

Od ostalih vanjskih dodataka ističe se i prednji spojler te veliki aluminijski naplaci za ovu klasu abnormalnih 18 cola što bi trebalo biti dovoljno za gume dimenzija 205/35 sprijeda te čak 235/30 straga.

Brabusov podesivi ovjes u kombinaciji sa širokim gumama trebao bi osigurati Smartu koliko toliko solidno držanje ceste što sa serijskim modelom baš i nije slučaj. S ovim modifikacijama trocilindarski motor ne bi smio praviti probleme. Razvija 112 KS pri 5750 okretaja te okretni moment od 150 Nm dostupan od 2800 do 4200 okretaja.
Izmjena stupnjeva prijenosa odvija se po F1 principu, polugicama iza upravljača,  a u opciji je naravno i automatski način izmjene. Ubrzanje do 100 km/h traje 9,5 s dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 170 km/h. S obzirom da se radi o malenom gradskom autiću od koristi će biti i podatak o ubrzanju do 60 km/h koje iznosi 3,9 s.

Unutrašnjosti dominira crna Mastik koža s narančastim umecima. Brojni dijelovi armature s Brabusovim logom nikako nisu izuzetak pa se isti može naći na gotoov svakom dijelu kabine. Završni sjaj daju klimatizacijski uređaj te satelitska navigacija za bolje snalaženje u gradskim gužvama.

Koga briga što maleni "Brabusek" u Njemačkoj košta gotovo 46.000 eura.

Izvor: Index.hr
automotohr @ 11:27 |Komentiraj | Komentari: 0

Dvosjed sa 507 KS ubrza za 3,9 s i potegne do 310 km/h

Wiesmann je predstavio ultimativan sportski dvosjed GT MF 5. Najnoviji uradak Wiesmanna je širi i niži od bilo kojeg proizvedenog bolida u ovoj kući, a pokreće ga V10 motor najveće snage 507 KS


Sportski kupe dvosjed niži je i širi od svog prethodnika

Wiesmann GT MF5  je za pet centimetara niži i oko 10 centimetara širi od prethodnika, modela Wiesmann MF 4. Trag prednjih i stražnjih kotača je širi za 9,8 centimetara. Sve to je ukalupljeno u neobično oblikovanu, ali atraktivnu karoseriju sportskog kupea dvosjeda, koji je obojen atraktivnom plavom bojom.


BMW V10 benzinski motor iz 5 litrenog obujma razvija 507 KS pri 7.750 o/min i moment od 520 Nm

Wiesmann GT MF5  pokreće BMW-ov V10 benzinski motor smješten ispod prednjeg poklopca koji iz 5 litrenog obujma razvija najveću snagu 507 KS pri 7.750 o/min i najveći okretni moment 520 Nm. Za prijenos snage i momenta do stražnjih kotača zadužen je sekvencijalni mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. Ovaj neobičan dvosjed za ubrzanje s mjesta do 100 km/h treba samo 3,9 sekundi, a bez problema potegne do najveće brzine 310 km/h. Fenomenalne performanse nisu nikakvo iznenađenje, ako se zna podatak da u omjeru mase vozila i najveće snage proizlazi podatak od 2,7 kg/KS.


Fascinantan podatak: 2,7 kg/KS (3,9 s; 310 km/h)

Za sigurnost vozača i suvozača zadužen je aluminijski kokpit sa integriranim bočnim ojačanjima, a GT MF 5 dolazi serijski sa ABS-om I DSC-om. Očekuje se početak prodaje ovog interesantnog sportskog kupea dvosjeda u proljeće 2008. godini po cijeni od 178.900 eura (Njemačka).

Izvor: Autoportal.hr
automotohr @ 00:40 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 20, 2007

Najbrži od najbržih - 255.850 eura za vrtoglavu brzinu od 340 km/h

Velik broj najbržih serijskih automobila koji se danas proizvode iz sigurnosnih razloga su elektronski ograničeni na najveću brzinu 250 km/h, premda je svima jasno da su dovoljno potentni za puno veće brzine debelo iznad 300 km/h. No, ovaj puta smo krenuli drugačijom logikom, pa predstavljamo naš izbor 20 najbržih serijskih automobila čija top brzina nije niža od 270 km/h i nemaju nikakve sigurnosna i druga ograničenja kada je u pitanju najveća brzina koju mogu razviti.

Istovremeno smo sa top liste isključili još brže i snažnije modele automobila koji se proizvode u tek simboličnim serijama , kao što je to Bugatti Veyron, čiji se proizvedeni komadi broje prstima na jednoj ili dvije ruke, pa zato trenutačno na ovoj top listi nema drugih znatno bržih, ali proizvedenih u jako malom broju primjeraka. Na našoj nabildanoj top listi 20 najbržih serijskih automobila trenutačno smo kao najbržeg stavili Lamborghini Murciélago LP640 koji sa svojih 640 KS potegne do najveće brzine 340 km/h za što treba odvojiti svotu od samo 255.850 eura. Ova top lista je samo naš prijedlog, a ako smatrate da je neki automobil, a koji se proizvodi u većem broju komada, zaslužio naći se na top listi, onda ćemo nadopunjavati top listu novim podacima. Zato šaljite svoje prijedloge.

Izvor: Autoportal.hr

20 NAJBRŽIH SERIJSKIH AUTOMOBILA NA SVIJETU:


 1.  Lamborghini Murciélago LP640  340 km/h
 2.  Mercedes SLR McLaren 722 Edition  337 km/h
 3.  Ferrari 599 GTB Fiorano  330 km/h
 4.  Aston Martin Vanquish S  321 km/h
 5.  Corvette Z06  320 km/h
 6.  Ferrari 612 Scaglietti  320 km/h
 7.  Bentley Continental GT  318 km/h
 8.  BMW Alpina B6 Coupé  315 km/h
 9.  Ferrari 430  315 km/h
 10.  Lamborghini Gallardo  315 km/h
 11.  BMW Alpina B5 Switch-Tronic  314 km/h
 12.  Porsche 911 GT3  310 km/h
 13.  Chrysler Viper SRT-10  306 km/h
 14.  Audi R8  301 km/h
 15.  Aston Martin DB9  300 km/h
 16.  BMW Alpina B7 Switch-Tronic  300 km/h
 17.  Maserati GranSport Cambiocorsa  290 km/h
 18.  Bentley Arnage T Automatik  288 km/h
 19.  Aston Martin V8 Vantage  280 km/h
 20.  Wiesmann GT  280 km/h

Lamborghini Murciélago LP640

Lamborghini Murciélago LP640
340 km/h
V12, 6.5 litre
640 KS
0-100 km/h za 3,4 sekunde
255.850 eura

Mercedes SLR McLaren 722 Edition

Mercedes SLR McLaren 722 Edition
337 km/h
V8, 5.4 litre
650 KS
0-100 km/h za 3,6 sekundi
476.000 eura


Ferrari 599 GTB Fiorano

Ferrari 599 GTB Fiorano
330 km/h
V12, 6.0 litara
620 KS
0-100 km/h za 3,7 sekundi
212.060 eura


Aston Martin Vanquish S

Aston Martin Vanquish S
321 km/h
V12, 5.9 litara
528 KS
0-100 km/h za 4,8 sekundi
266.160 eura


Corvette Z06

Corvette Z06
320 km/h
V8, 7.0 litara
512 KS
0-100 km/h za 3,9 sekundi
86.150 eura


Ferrari 612 Scaglietti

Ferrari 612 Scaglietti
320 km/h
V12, 5.7 litara
540 KS
0-100 km/h za 4,2 sekundi
222.630 eura

Bentley Continental GT

Bentley Continental GT
318 km/h
V12, 6.0 litara
560 KS
0-100 km/h za 4,8 sekundi
170.293 eura

BMW Alpina B6 Coupé
BMW Alpina B6 Coupé
315 km/h
V8, 4.4 litre
500 PS
0-100 km/h za 4,6 sekundi
114.794 eura


Ferrari 430

Ferrari 430
315 km/h
V8, 4.3 litre
490 KS
0-100 km/h za 4,0 sekunde
153.510 eura


Lamborghini Gallardo

Lamborghini Gallardo
315 km/h
V10, 5.0 litara
520 KS
0-100 km/h za 4,0 sekundi
154.700 eura


BMW Alpina B5 Switch-Tronic
BMW Alpina B5 Switch-Tronic
314 km/h
V8, 4.4 litre
500 KS
0-100 km/h za 4,7 sekundi
92.225 eura


Porsche 911 GT3

Porsche 911 GT3
310 km/h
Šestcilindarski Boxer, 3.6 litre
415 KS
0-100 km/h za 4,3 sekundi
110.878 eura


Chrysler Viper SRT-10

Chrysler Viper SRT-10
306 km/h
V10, 8.3 litre
506 KS
0-100 km/h za 3,9 sekundi
112.000 eura


Audi R8
Audi R8
301 km/h
V8, 4.2 litre
420 KS
0-100 km/h za 4,6 sekundi
104.400 eura


Aston Martin DB9
Aston Martin DB9
300 km/h
V12, 5.9 litara
455 KS
0-100 km/h za 4,9 sekundi
157.213 eura


BMW Alpina B7 Switch-Tronic
BMW Alpina B7 Switch-Tronic
300 km/h
V8, 4.4 litre
500 PS
0-100 km/h za 4,9 sekundi
119.410 eura


Maserati GranSport Cambiocorsa
Maserati GranSport Cambiocorsa
290 km/h
V8, 4.2 litre
400 KS
0-100 km/h za 4,9 sekundi
107.350 eura


Bentley Arnage T Automatik

Bentley Arnage T Automatik
288 km/h
V8, 6.8 litara
507 KS
0-100 km/h za 5,5 sekundi
282.030 eura


Aston Martin V8 Vantage

Aston Martin V8 Vantage
280 km/h
V8, 4.3 litre
385 KS
0-100 km/h za 5,0 sekundi
110.788 eura


Wiesmann GT

Wiesmann GT
280 km/h
V8, 4.8 litara
367 KS
0-100 km/h za 4,6 sekundi
113.871 eura

automotohr @ 11:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

Britanski 4Car popričao je s članom Audijeve uprave Michaelom Dickom te saznao što u bliskoj budućnosti možemo očekivati od proizvođača s četiri prstena
Foto: Audi
Audijev novi konkurent BMW-ovom Miniju, model A1, ipak neće koristiti aluminijsku konstrukciju svog neslavnog prethodnika A2, već će standardnu čeličnu platformu dijeliti s Volkswagen Polom i Škodom Fabijom.

U početku neće biti quattro i izvedbe s trojim vratima, a Dick je najavio da ćemo izgled Audijevog mališana vidjeti već na konceptnom primjerku koji će biti otkriven na skorašnjem salonu automobila u Tokiju.

Audijev član uprave najavio je razvoj nove platforme za A8 na kojoj će se graditi i novi modeli Bentleyja, a koja bi trebala umanjiti masu vozila za stotinjak kilograma. Iduće godine stiže nam redizajnirani A3 i njegova kabrioletska izvedba, a koncem godine kompaktni SUV- Q5.

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 11:32 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 17, 2007
images2/GL-ART-N.jpg IAKO su prve informacije bile dostupne još u ožujku, tek sada imamo prave fotke A.R.T.-ove prerade Mercedesove GL klase.

Paket prerade uključuje modifikacije interijera kao i dorade pod haubom. Prednji kraj dobiva tako "sportskije" branike te veće usisnike za zrak koji pojačavaju sportski identitet vozila. U prilog istom idu ksenonski farovi i maglenke. Stražnji branik je također pretrpio blaže izmjene, posebice radi uklapanja sa ispušnom cijevi promjera 80 mm.A.R.T. je razvio vlastii kontrolni modul za podešavanje visine ovjesa, a u stanju je spustiti ga za punih 35 mm. Iako ne daju egzaktne podatke u A.R.T.-u tvrde da su snaga i okretni moment izvedbi 320 CDI i 420 CDI povećane za 20%. To bi značilo da razvijaju 269  odnosno 367 KS te respektabilnih 612 odnosno 840 Nm okretnog momenta.

22 colni kotači te brojni dodaci u unutrašnjosti lagano vuku na "pimp my ride" stil čemu posebno idu u prilog 12 colni LCD koji se može rotirati za 360 stupnjeva, potom zaseban DVD player sa Secure Digital čitačem memorijskih kartica, slušalice sa infracrvenim sučeljem. Tu su i presvlake u kombinaciji alkantare i kože, a ne nedostaje niti poliranog metala. Kladimo se da će Ameri biti među najbrojnijim kupcima.


Izvor: Index.hr


automotohr @ 20:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Pola klase veći i još elitniji

Jedna od najvećih zvijezda autosalona u Frankfurtu je Audi A4 treće generacije. Prvi A4 je na jesen 1994. zamijenio model 80, a u listopadu 2000. predstavljen je model druge generacije, koji je temeljito redizajniran na jesen 2004. godine. Sada je stigao potpuno novi model, treće generacije i već na prvi pogled vidi se da su u Ingolstadtu napravili velik posao. Novi A4 pravi snažan iskorak u elitno područje i već na prvi pogled oduševljava dizajnom, kojeg potpisuje Walter da Silva. Dinamičan, statusni stil dodatno je naglašen upadljivim povećanjem dimenzija. Rastegnut je sa 458,5 na 470 cm i proširen sa177 do 183 cm, a visina od 143 cm ostala ne nepromijenjena. Najviše je povećan međuosovinski razmak - sa 265 na 281 cm. Pritom je prednja osovina upadljivo gurnuta prema prednjem dijelu vozila.


Audi A4 treće generacije za pola klase je veći i ozbiljniji od prethodnog. Prednji su kotači pomaknuti za 15,4 cm prema prednjem dijelu vozila, što povećava dinamičnost i poboljšava raspored masa

To je ostvareno poznatim konstruktorskim trikom - motor, smješten uzdužno iznad prednje osovine, pomaknut je unatrag, a diferencijal i spojka (odnosno hidrodinamički pretvarač momenta, kod verzije s automatskim mjenjačem) zamijenili su mjesta. Time je znatno smanjen prevjes preko prednjih kotača, što osim vizualnog poboljšanja (auto djeluje znatno dinamičnije i sportskije), osigurava povoljniji raspored težine na prednji i stražnji kotač. Povećan je i komfor u unutrašnjosti - unutrašnja je duljina povećana za 20 mm, a prostor za koljena porastao je za 36 mm. Sve je to osiguralo taman toliko prostora da se vozač i suputnici u Audiju A4 osjećaju kao u pravoj, prestižnoj limuzini. Tome je prilagođena i izvedba unutrašnjosti, koja je uređena još elitnije i bogatije. I dosad je A4 bio napravljen, u nekim detaljima, čak uglednije nego BMW serije 3 i Mercedesa C-klase te je to sada elitni automobil par-excellance.


Prva serija stiže u limuzinskoj verziji, a sredinom sljedeće godine očekuje se i dinamičan i funkcionalan karavan Avant. Kupe verzija je na tržište stigla prije osnovnog modela - s oznakom A5

Prtljažnik je narastao sa 460 na 480 litara te je najveći u klasi (BMW 3 - 460 l, Mercedes C-klase - 475 l). Zadržana je koncepcija s uzdužnim motorom, za razliku od srodnog Passata, koji se priklonio Golfovoj koncepciji s poprečno ugrađenim motorom. Nova koncepcija s mjenjačem iza diferencijala smanjuje opterećenje prednjih kotača te poboljšava stabilnost i upravljivost. Po tradiciji karoserija će se radili u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi, s prednjim i Quattro pogonom. Svi motori imat će direktno ubrizgavanje. U prvoj će seriji osnovni motor biti turbobenzinac s direktnim ubrizgavanjem 1.8 TFSI sa 160 KS (Turbo Fuel Stratified Injection - turbo sa slojevitim punjenjem, što je osnovna značajka direktnog ubrizgavanje). Naknadno će biti uvedena verzija  1.8 TFSI sa 120 KS.


Kokpit je u prepoznatljivom Audijevom stilu - pregledan, raskošan i funkcionalan, a komfor je, zbog 16 cm većeg međuosovinskog razmaka i 5 cm veće širine za pola klase veći

Na vrhu benzinske ponude je visokoturažni benzinac 3.2 FSI, koji razvija 265 KS pri 6800/min i uz pomoć sekvencijalnog automatskog mjenjača sa šest stupnjeva Tiptronic omogućava ubrzanje do stotke u 6,2 s i najveću brzinu od 250 km/h (elektronički ograničenu). Najzanimljiviji model, na europskom i našem tržištu, bit će 2.0 TDI, čiji su tehnički podaci na kraju teksta. S tim motorom koncern Volkswagen napušta koncepciju direktnog ubrizgavanja ‘pumpa-brizgaljka’ i okreće se ubrizgavanju ‘common-rail’. Snaga je 143 KS, a najveći moment od 320 Nm pri 1750 do 2500/min.  Bitnim poboljšanjima ubrizgavanja, preko piezo-brizgalica s najvećim tlakom od 1800 bara te inovacijama na turbopunjaču, bregastim vratilima i klipovima (o čemu ćemo još pisati) omogućene su izvrsne performanse.


Najviše je profitirao komfor na stražnjim sjedalima, koja nude 46 mm više prostora za koljena i 43 mm veću širinu. Ergonomija sjedala je perfektna, a funkcionalnost povećava i prtljažnik od 480 litara

Najveća je brzina od 215 km/h i ubrzanje do stotke u 9,4 s,  a znatno je poboljšana elastičnost. ‘Turbo-rupa’ gotovo se ne primjećuje te su moguće uvjerljive performanse i bez čestog šaltanja, a prosječna je potrošnja samo 5,5 litara. Sa spremnikom od 65 litara omogućana je autonomija od 1100 km. Kupcima s većim zahtjevima namijenjen je dizelaš 2.7 V6 TDI sa 190 KS, koji je tehnički jednak kao 3.0 V6 TDI sa 240 KS (očekuje se 2009.). Najskuplji će modeli biti opremljeni sustavom Drive Select, koji će neprestano podešavati najpovoljniju dinamiku prijenosa, karakteristiku servo uređaja i čvrstoću amortizera. Naknadno se očekuju i dodatne verzije, a bitan dio tržišnog kolača osvojit će karavanska verzija Avant. S najviše nestrpljenja očekuje se nabrijana verzija RS4 sa 450 KS, koja će pucati iznad glave BMW-a M3.


Četverocilindarski turbodizelaš s direktnim ubrizgavanjem 2.0 TDI napustio je tehnologiju ubrizgavanja ‘pumpa-brizgaljka’ i uveo ‘common-rail’ 3. generacije, koja osigurava uglađeniji i tiši rad motora i čišći ispuh

Sve je napravljeno prema Audijevom sloganu ‘Napredak kroz tehniku’ te će novi A4 biti još opasniji protivnik Mercedesu C-klase i BMW-u serije 3. Dosada je A4 bio nedovoljno velik i pomalo ‘svilen’ (posebice u usporedbi s koncernovskim srodnikom Passatom) te novi model djeluje znatno ozbiljnije i otmjenije, a usto čvršće i sigurnije. Ne treba ni naglašavati da je sve napravljeno po najvišim sigurnosnim standardima. U serijskoj je opremi devet zračnih jastuka, ABS, EBD, ESP… te Audi A4 treće generacije zasigurno osvaja pet zvjezdica po Euro-NCAP testu. Modeli 1.8 TFSI i 2.0 TDI bit će od kraja godine dostupni po cijeni od oko 31.000 eura, sljedeće će godine stići i osnovna benzinska verzija sa 120 KS, koja će biti dostupna za 28.000 eura.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE (2.0 TDI)
Motor:
dizelski, redni, 4-cilindarski, hlađen tekućinom, ugra�en sprijeda uzdužno, glava i blok od lakog lijeva, dva bregasta vratila u glavi (zupčasti remen), četiri ventila po cilindru, direktno ubrizgavanje common-rail III. generacije (piezo-brizgaljke), turbopunjač promjenjive geometrije
Obujam: 1968 ccm
Provrt x hod: 81x95,5 mm
Snaga: 105 kW/143 KS pri 4000/min
Moment: 320 Nm pri 1750 do 2500/min
Pogon: na prednje kotače
Mjenjač: ručni sa šest stupnjeva
Ovjes: sprijeda neovisan, s poprečnim trokutastim ramenima, McPhersonove opružne noge, stabilizator: straga neovisan, s uzdužnim i poprečnim ramenima, (multilink), stabilizator
Kočnice: sprijeda samoventilirani diskovi 312 mm, straga puni diskovi 286 mm, ABS+EBV
Gume: 205/55 R 16
Karoserija: limuzina, 4 vrata, 5 sjedala
Dimenzije: 470,3 x 182,6 x 142,7  cm
Osovinski razmak: 280,8 cm
Prtljažnik: 480 l
Masa/nosivost: 1455/595 kg
Spremnik goriva: 65 l
Krug okretanja: 11,2 m
Najveća brzina: 215 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
Potrošnja: grad  7,5 / otvoreno 4,5 / kombinirano 5,5 l/100 km
Cijena: 31.000 EUR (očekivana)Izvor: Autoportal.hr

automotohr @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 0

Najljepši mališan godine je Fiat 500

Njemački magazin 'Autobild' je Fiat 500 proglasio najljepšim malim automobilom 2007. godine. U anketi 'Autobilda' u kojoj su se birali najljepši po raznim klasama, sudjelovalo je čak 50.000 čitatelja. Nagradu zvanu 'Autobild Design Award' su tijekom IAA autosalona u Frankfurtu, Nijemci uručili Luci De Meo, jednom od čelnika talijanskoga Fiata.


Izvor: Autoportal.hr

automotohr @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 0
images2/M_F700_nV.jpg MERCEDES u Frankfurtu predstavlja studiju F700, automobil koji ne plijeni pažnju samo svojim izgledom već i obiljem tehnoloških inovacija spremnih da promijene automobilski svijet.

Usprkos obilju luksuza i razmetnih 5,17 metara duljine, F700 je razvijen u skladu s ekološkim smjernicama. Vjerovali ili ne, pokreće ga 1.8 četiri-cilindarski benzinski motor. Karakterizira ga Diesotto tehnologija, Mercedosova inovacija u svijetu motora s unutrašnjim izgaranjem. Razvija 175 kW/238 KS maksimalne snage i 400 Nm, a valja imati na umu da udio u pokretačkoj energiji ima i elektromotor nazivne snage 15 kW.Iako benzinac, ovaj motor u prestižnoj krstarici troši svega 5,3 l/100 km, a u okolinu ispušta tek 127 g/km ugljik dioksida što je ravno EU6 normi ispuha. Opremljen je direktnim ubrizgavanjem goriva i sustavom prednabijanja, a mogućnosti su mu na razini klasičnih V6 motora. Do 100 km/h stiže za 7,5 sekundi, a maksimalna brzina je 200 km/h.F700 je prvi automobil koji doslovno skenira cestu ispred sebe i prilagođuje karakteristike ovjesa podlozi po kojoj se vozilo giba. Hidrauličko podešavanje ovjesa odvija se gotovo trenutno, odmah nakon što je sustav laserski skenirao cestu ispred sebe. Novi je i operativni sustav za upravljanje svim bitnim parametrima vozila. Glasovno upravljanje pojednostavit će korištenje, ali i reducirati broj prekidača na armaturi.Na dizajn ne treba trošiti previše riječi. Stoga ćemo priču okončati informacijom kako F700 jamči prvoklasan komfor i vanserijsku prostranost. Možda je dovoljno reći kako razmak između osovina iznosi čak 3.450 mm. Uostalom, pogledajte fotografije.

Izvor: Index.hr

automotohr @ 19:44 |Komentiraj | Komentari: 0
images2/AC-Schnitzer-GP310-GAS-POWE.jpg VEĆ smo se susretali s poznatom tunerskom kućom AC Schnitzer, specijaliziranom za preradu BMW-oh modela.

Izvor: Index.hr

No ovog puta stiže nam nešto uistinu posebno. "Šniclovi" su novu trojku oplemenili razvikanim BMW-ovim motorom V10, prvotno namijenjenim samo za seriju M5 i M6. Snaga je sa 507 podignuta na 552 KS i 540 Nm okretnog momenta no tu priči nije kraj.

AC Schnitzer GP3.10 opremljen je i plinskim instalacijama što mu omogućava upotrebu ukapljanog naftnog plina. Upravo onoga koji košta 3,35 kn po litri. To znači da bi vlasnik auta na gorivo trošio gotovo upola manje novca nego u standardnoj izvedbi. S obzirom da se radi o velikom motoru još veće snage kalkulacija uštede na potrošnji i više je nego očita.

Iako većina vozila s ugrađenim plinskim instalacijama gubi na performansama, vlasnike AC Schnitzerovih trojki to neće nimalo zabrinjavati. Njihov "plinaš" stotku hvata za 4,5 s, ne staje sve do 320 km/h. ovo ipak nije serijski BMW i stoga razumljivo nema blokadu.

Nije dorađen samo motor. Promjene su zahvatile i vanjski izgled vozila od spuštenih branika i pragova do kožom presvučene unutrašnjosti pomalo dekadentnog izgleda.

Pravi šnicli nikad nisu bili jeftini pa tako nije ni ovaj. Cijenom od gotovo 200.000 eura GP1.10 premašuje i samog M5 iako je od njega, ruku na srce, daleko brži i jeftniji za točiti.

Mnogi govore da "ako imaš para za skupi auto imaš i za bengu". Ipak, nema razloga za razbacivanjem posebice ako volite brzu vožnju u velikim godišnjim količinama pa se GP3.10  i ne čini kao loš izbor.

automotohr @ 19:43 |Komentiraj | Komentari: 0


POSLJEDNJIH godina sve češće možemo vidjeti vrlo atraktivne automobila iz sastava policije, hitne pomoći ili pak vatrogasnih službi koje bi mnogi poželjeli imati i u vlastitoj garaži.

Iako se radi o vozilima kod kojih je marketinški aspekt ispred učinkovitosti neosporno je da će policijski Lamborghini izazvati strahopoštovanje kod (nekih) prometnih prekršitelja, kao i da će se pacijent u ambulantnom Cayenneu bar prividno osjećati bolje nego u nekom prerađenom kombiju. Jednako subjektivna je i lista najpoželjnijih vozila državnih službi uz napomenu da su ovaj puta izuzeta vozila službenih pratnji.

Ljestvica najpoželjnijih vozila ovog tipa nedavno je osvanula na internetu. Članovi elitnog društva slijede u nastavku.

9. Brabus CLS V12 S AMGNastao u sklopu programa Tune it safe, Brabusov uradak prate samo epiteti. Pokretačka snaga je 6.2 twin-turbo V12 motor koji razvija 730 KS i el. limitiranih 1.100 Nm. Do 100 km/h ubrza za 4 sekundi, do 200 km/h za 10,5 sekundi, a maksimalna brzina je 360 km/h. Okvirna cijena presretača iz snova je 350.000 eura.

8. Porsche Cayenne ambulance

Izuzmemo li specijalnu izvedbu legendarnog Lamborghinija LM002, ovo je definitivno najprestižniji model koji je ikad nosio oznaku hitne pomoći. Zasad je nepoznato radi li se o slučajnosti, ali nekoliko tjedana prije službene vijesti objavljeno je kako će Bugarska svoju službu spašavanja opremiti upravo ovim modelom. 
 
7. Segway i2 police transporterPolicijska izvedba revolucionarnog transportera uglavnom je vezana uz američke snage reda. Pokazala se vrlo učinkovitom u gradskim uvjetima gdje do izražaja dolaze odlične manevarske sposobnosti i nulto zagađenje.

6. Lamborghini GallardoPrije nešto više od tri godine talijanska prometna policija je povodom 152. godišnjice postojanja na poklon dobila specijalnu izvedbu Gallarda. Model je do sada pretrpio nekoliko lakših prometnih nezgoda, a posljednje informacije govore da je još uvijek u funkciji.

>> Detaljnije o ovom vozilu.

5. Lotus Esprit s4Jedan od najpoželjnijih sportskih automobila svih vremena korišten je i u policijskoj izvedbi gdje je zaživio početkom prošlog desetljeća. Osim u Norfolku, nekoliko primjeraka preuzele su i američke snage reda.

4. Porsche 911 CarreraPorsche je standardni igrač njemačkog policijskog tima. No, kao i u slučaju Brabusa, Tune it safe je urodio još jednim draguljem - Techartovom izvedbom 911-ice. 370 KS snažna 911-ica potegne do 300 km/h, a do 100 km/h stiže za 4,5 sekundi. Techartovi proizvodi u potpunosti udovoljavaju standardima njemačke policije. 

3. Ferrari 350 GTELambo nije jedini prestižni bolid u sastavu talijanske policije. Naime, još 1962. godine policija u gradu Rimu na poklon je dobila prelijepi Ferrari 350 GTE. 3.0 motor snažan 235 KS potjerao je automobil do maksimalnih 230 km/h. Automobil je umirovljen 1973. godine, i od tada se nalazi u privatnoj kolekciji. Dakako, potpuno restauriran.

2. Lamborghini Murcielago lp640

Tijekom MPH '06 show u Birminghamu na cesti je osvanula policijska izvedba Lamborghinijevog Murcielaga (naslovna fotografija). Nažalost, najbrutalniji policijski automobil je vraćen tvornici, pa mu i nije pružena prava prilika da se dokaže.

1. Peugeot h2oPrije gotovo četiri godine Peugeot je predstavio studiju vatrogasnog vozila na osnovi modela 206. Osim neospornih estetskih vrijednosti ovaj se automobil može pohvaliti potpunom vatrogasnom opremom, kao i ekološki prihvatljivim pogonom (gorive ćelije). Pomalo zaboravljeni koncept spada u red najatraktivnijih vozila za hitne intervencije, koji, nažalost, nikada neće imati priliku da doživi vatreno krštenje.


Izvor: Index.hr
automotohr @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 0
images2/Bmw-m5-biturbo-N.jpg UTRKA u "konjaži" zadnjih je godina sve aktualnija, posebice među njemačkim konkurentima.

507 KS u BMW-u M5, 511 u Mercedesu E 63 AMG-u. U igri je i novi Audi RS6 s čak 580 KS. Iako ima i jačih "makina" prava tržišna utrka sportskih limuzina vodi se upravo u ovom segmentu. Kako se stvari odvijaju uskoro bismo mogli očekivati  prelazak granice od 600 KS.

Čini se da BMW sprema nešto uistinu posebn. Sudeći prema prvim "paparazzo" fotografijama u pripremi je i turbo verzija BMW-a M5. Jasno se vide veliki usisnici zraka kao i vertikalni zalisci koji preusmjeravaju zrak u "intercooler" koji je pak naravno namijenjen turbo punjaču.Cestama Münchena mogu se vidjeti i prvi prototipovi nadolazećeg BMW-a V serije. Izrazito nagnuta zadnja svjetla odaju "hatchback" dojam te ne ostavljaju baš puno mjesta za pravi poklopac prtljažnika. Profil bočnih svjetala sličan je modelu X6 iako je krovni luk nešto viši što će značiti više prostora za glavu putnika i više mjesta u prtljažniku.Špekulira se da će V klasa biti svojevrsan odgovor za Mercedesovu R klasu no čini nam se da V izgleda manje kao kombi, a više kao pravi automobil što bi trebalo značiti i bolje vozne karakteristike.

Izvor: Index.hr

automotohr @ 19:36 |Komentiraj | Komentari: 0
images2/M_Aklasa10y_nV.jpg MERCEDES predstavlja specijalnu izvedbu A-klase "Edition 10" kojom obilježava desetogodišnjicu svog najmanjeg modela. Usprkos porođajnim mukama pri lansiranju 1997. godina ostat će upamćena po inovativnoj koncepciji tadašnjeg Mercedesovog noviteta.

Ekskluzivno opremljena slavljenička izvedba izvana se distancira novom maskom hladnjaka i 16-inčnim aluminijskim naplatcima. Model će se razlikovati i po novoj sivoj boji karoserije u mat finišu. Za osjećaj prestiža u kabini brine selekcija finih materijala - kombinacija kože i brušenog aluminija, kao i podnih tepiha od velura. Također, tu je i panoramski stakleni krov za bolju atmosferu u vožnji. Karakterizira ga povećani kut otvaranja i inovativna izvedba sjenila.U domenu serijske opreme ulazi veći dio multimedije. MP3 player je sastavni dio audio-sustava, kao i sustav upravljanja istim putem tipki na upravljaču. Gotovo audiofilske standarde kvalitete zvuka garantira šest zvučnika i potentno pojačalo.

U Mercedesu su uvjereni u uspjeh specijalne A-klase, ako ne zbog atraktivne izvedbe, onda zbog činjenice da kupac njenim odabirom ostvaruje i do 30 posto uštede. Ponuda specijalne A klase u "Edition 10" režiji kreće s 22.244 eura (A150 coupe) i kreće se do maksimalnih 29.244 eura koliko stoji A200 CDI u izvedbi s pet vrata. Nadalje, svi kupci za protuvrijednost od 10 eura mjesečno mogu sklopiti ugovor o održavanju vozila.Što se tiče same A-klase ponuda i nakon 1,6 milijuna prodanih primjeraka ostaje u pravilu nepromijenjena. Dakle, dvije su karoserijske izvedbe, tri razine opreme i sedam motora. Kupci mogu birati između tri dizelska i četiri benzinska motora u rasponu snage od skromnih 82 KS (A160 CDI) do čak 200 KS (A200 Turbo).

Izvor: Index.hr

automotohr @ 19:34 |Komentiraj | Komentari: 0

Nagrada OttoCar za najbolje zastupljenu automobilsku marku u virtualnom svijetu

Mazdin otok Nagare dobio je prestižnu nagradu OttoCar kao najbolje zastupljena automobilska marka u virtualnom svijetu Second Life, jednom od najvećih internetskih 3D svjetova. Nagradu je prošli tjedan na Frankfurtskom auto salonu dodijelio Autovision, organizacija koja svake dvije godine nagrađuje najbolje promotivne filmove, oglašavanja, online medijske kampanje, web stranice i interaktivne produkcije u automobilskoj industriji.


Otok Nagare predstavljen je u veljači ove godine kako bi lansirao Mazdu Hakaze, cool konceptni automobil dizajniran kako bi zadovoljio potrebe kite-surfera

Kreacija Odnosa s javnošću Mazde Motor Europe i njemačke agencije Enter the Metaverse, otok Nagare predstavljen je neposredno prije Ženevskog auto salona u veljači ove godine kako bi lansirao Mazdu Hakaze, cool konceptni automobil dizajniran kako bi zadovoljio potrebe kite-surfera. Posjetitelji otoka, koji savladaju tešku testnu vožnju, dobivaju vlastitu virtualnu Mazdu Hakaze, a auto uključuje i  virtualni kite-board koji vlasnici mogu koristiti u vodama oko otoka. Od predstavljanja do sada, preko 20.000 ljudi posjetilo je otok Nagare, skoro 4.000 vozi Mazdu Hakaze, a podijeljeno je više od 6.000 kite-boardova.


Do sada više od 20.000 ljudi posjetilo je otok Nagare

'Otok Nagare dio je integrirane komunikacijske strategije', rekao je Franz Danner, potpredsjednik PR-a u Mazdi Motor Europe. 'Omogućio nam je da obogatimo klasični PR koji smo radili u Genevi – gdje je pokazan pravi Hakaze – stvarajući svijest o Mazdi u novoj ciljnoj grupi i jačajući našu reputaciju lidera u automobilskom dizajnu.'


 

Izvor: Autoportal.hr


automotohr @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
TAJNI AGENT 007

Aston Martin više nije kul
Iako je Aston Martin DB5 nedavno u Britaniji proglašen najkulerskijim automobilom, za što je velikim dijelom zaslužan njegov najpoznatiji vozač James Bond, u najnovijoj knjizi tajni agent 007 vraća se svom prvom limenom ljubimcu, Bentleyu, koji je vozio u prvom romanu Iana Fleminga 'Casino Royale' iz 1953. godine
Foto: Arhiva
Novu knjigu o Jamesu Bondu Devil May Care piše pedesetčetverogodišnji Britanac Sebastian Faulks. To je, nakon četrnaest romana Iana Fleminga, petnaesto po redu djelo o avanturama najslavnijeg tajnog agenta, a Faulksov roman izlazi sljedeće godine u svibnju, na stotu obljetnicu Flemingova rođendana. Radnja se zbiva u vrijeme Hladnog rata, na dva kontinenta i u 'nekoliko najuzbudljivijih gradova svijeta'. Zaplet se, dakako, čuva. Faulksov Bond je ostario, a prema autorovim riječima, udovac je koji je u životu mnogo prošao.

Pogledajte i pročitajte o Aston Martinu Jamesa Bonda.

Radnja novog romana o Bondu smještena je u 1967. godinu, a Bentley je iste, sive boje kao i onaj u prvom romanu Iana Fleminga. Ne treba sumnjati u to da će ova piščeva odluka vjerojatno utjecati na popularnost Aston Martina koji je Bond proslavio. Posljednji put ga je vozio Daniel Craig u filmu Casino Royale.

James Rosenstein iz Bentleya izjavio je da je izvrsno to što je Faulks odlučio u svojoj knjizi Bonda staviti u automobil koji je prvi vozio u Flemingovoj knjizi i kojim je određen Bondov automobilski ukus u samim počecima. Također je sugerirao da bi model Bentleyja mogao biti onaj iz godine u kojoj je locirana radnja, 1967 T-series, a koji je tada bio iznimno popularan.

Faulks je nedavno izjavio kako mu je za pisanje romana bilo dovoljno samo šest tjedana. Dnevno je pisao dvije tisuće riječi, a stilom pisanja približio se Ianu Flemingu, po njegovoj procjeni, s osamdesetpostotnom uspješnošću.

Prema priznanju, uživao je pišući roman doživjevši ga pomalo i 'light' štivom. Usporedio ga je s pisanjem svog prošlog djela Human Traces, za potrebe kojeg je proveo oko pet godina diljem psihijatrijskih bolnica i medicinskih knjižnica kako bi se pripremao. 'U povijesti izdavaštva ne postoje dvije toliko različite knjige kao što su to 'Human Traces' i 'Devil May Care'. I upravo je to njihova čar', zaključio je autor.

Izvor: Tportal
automotohr @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Seks u automobilu
Seks u automobilu, baš kao i seks u kući ne pita za godišnje doba, vremenske prilike i neprilike. Istina, zimi bi vam vjerojatno bilo nešto neugodnije voditi ljubav na poklopcu motora, no ako imate trun ekshibicionizma u sebi, sigurno zimi ne upražnjavate seks ni na balkonu
Foto: autoblog.nl
Zašto je seks u automobilu tako popularan među mlađim parovima? Premda se mnogi neće složiti, riječ je o uzbuđenju koje proizlazi iz mogućnosti da će vas netko uhvatiti na djelu. Naravno, postoje i oni koji su se, zbog nemogućnosti da dođu do kakve udobnije lokacije, izvještili u seksu u autu do te mjere da im je prag uzbuđenja vrlo visok.

Dakle, što je potrebno za dobar seks u automobilu? Osim avanturističkog duha, dobre volje i seksualne želje trebat će vam, naravno, automobil. Nedostatak vremena, zgodnih dobrovoljki i automobilskih zastupnika voljnih da nam ustupe svoje automobile za ovako specifičan tip testiranja onemogućili su nas u želji da za vas istražimo koji je automobil na hrvatskom tržištu najbolji za upražnjavanje seksa. Ipak, spas dolazi u obliku opsežnog testa naših španjolskih kolega koji su se suočili sa sličnim problemom i u nedostatku boljeg rješenja odlučili uposliti dvije lutke na napuhavanje za najopsežniji ergonomski seksi-test europskih automobila.

Foto: vnexpress.net

Prema Španjolcima, uvjerljivo najbolji automobil za vođenje ljubavi je Fiatov Stilo, u stopu ga prate Seat Leon, Fiat Grande Punto i Volkswagenov Golf, dok je na začelju, pomalo neočekivano - Mini Cooper. Više o španjolskom testu, s pojedinačnim pregledom svih 29 vozila i video isječkom o tome kako se test provodio možete pronaći ovdje.

Nemojte očajavati ako igrom slučaja posjedujete baš Mini, svaki automobil je dobar za seks, s izuzetkom supersportskih automobila poput Ferrarija, Lamborghinija, Porschea i ostale egzotike. Uostalom, baš kao i kod sportskih događaja, i kada je u pitanju seks u automobilu, važno je – sudjelovati!

Foto: jonathanrowny.com
Zabačene mračne uličice, podzemne garaže i pretrpana neosvijetljena parkirališta mogu biti dobar izbor za spontani seksualni odnos (+ Kliknite na sliku za uvećanje )

Jedina stvar važna gotovo koliko i automobil u kojem ćete voditi ljubav jest lokacija. Svaki grad, gradić, selo ili zaseok ima jedno ili više općepoznatih mjesta, 'fukića', 'seksodroma', ili kako vam već drago, gdje ljudi svih dobnih granica dolaze ispuniti svoje maštarije. Naša je preporuka da - ukoliko baš ne želite biti uhvaćeni, naprasno prekinuti ili iznervirani stalnim dolascima i odlascima ostalih parova - izbjegavate ovakva mjesta. Zabačene mračne uličice, podzemne garaže i pretrpana neosvijetljena parkirališta mogu biti dobar izbor za spontani seksualni odnos. Za nešto ozbiljnije radije se odlučite za neku izoliranu, nenastanjenu lokaciju, poput zabačene plaže ili kakvog šumarka.

Premda je riječ o spontanom djelu koje se, u osnovi, najčešće ne planira, to ne znači da ne trebate biti barem donekle spremni. Počišćen automobil ugodna mirisa zasigurno je bolji izbor od onog koji je pretrpan praznim bočicama pića, ostacima napola pojedene hrane ili, ne daj bože, već iskorištenim kondomima.

Foto: becauseiwasbored.com
Uvijek budite spremni na neugodna iznenađenja

Dobra muzika poboljšat će atmosferu, dok će upaljeno grijanje zamagliti stakla s unutarnje strane i time onemogućiti znatiželjne prolaznike da vire. U pretincu ispred suvozača imajte spremne vlažne maramice i kondome, ako ne želite napraviti mnogo nereda. Podignite ručnu kočnicu kako auto od ritmičnog njihanja ne bi odsklizao u jarak, te uvijek budite spremni na neugodna iznenađenja.

Uostalom, nemojte zaboraviti da vas policajac, ako vas uhvati na djelu, može kazniti zbog narušavanja javnog reda i mira. Sretno!
Seks u automobilu
Seks u automobilu, baš kao i seks u kući ne pita za godišnje doba, vremenske prilike i neprilike. Istina, zimi bi vam vjerojatno bilo nešto neugodnije voditi ljubav na poklopcu motora, no ako imate trun ekshibicionizma u sebi, sigurno zimi ne upražnjavate seks ni na balkonu
Foto: autoblog.nl
Zašto je seks u automobilu tako popularan među mlađim parovima? Premda se mnogi neće složiti, riječ je o uzbuđenju koje proizlazi iz mogućnosti da će vas netko uhvatiti na djelu. Naravno, postoje i oni koji su se, zbog nemogućnosti da dođu do kakve udobnije lokacije, izvještili u seksu u autu do te mjere da im je prag uzbuđenja vrlo visok.

Dakle, što je potrebno za dobar seks u automobilu? Osim avanturističkog duha, dobre volje i seksualne želje trebat će vam, naravno, automobil. Nedostatak vremena, zgodnih dobrovoljki i automobilskih zastupnika voljnih da nam ustupe svoje automobile za ovako specifičan tip testiranja onemogućili su nas u želji da za vas istražimo koji je automobil na hrvatskom tržištu najbolji za upražnjavanje seksa. Ipak, spas dolazi u obliku opsežnog testa naših španjolskih kolega koji su se suočili sa sličnim problemom i u nedostatku boljeg rješenja odlučili uposliti dvije lutke na napuhavanje za najopsežniji ergonomski seksi-test europskih automobila.

Foto: vnexpress.net

Prema Španjolcima, uvjerljivo najbolji automobil za vođenje ljubavi je Fiatov Stilo, u stopu ga prate Seat Leon, Fiat Grande Punto i Volkswagenov Golf, dok je na začelju, pomalo neočekivano - Mini Cooper. Više o španjolskom testu, s pojedinačnim pregledom svih 29 vozila i video isječkom o tome kako se test provodio možete pronaći ovdje.

Nemojte očajavati ako igrom slučaja posjedujete baš Mini, svaki automobil je dobar za seks, s izuzetkom supersportskih automobila poput Ferrarija, Lamborghinija, Porschea i ostale egzotike. Uostalom, baš kao i kod sportskih događaja, i kada je u pitanju seks u automobilu, važno je – sudjelovati!

Foto: jonathanrowny.com
Zabačene mračne uličice, podzemne garaže i pretrpana neosvijetljena parkirališta mogu biti dobar izbor za spontani seksualni odnos (+ Kliknite na sliku za uvećanje )

Jedina stvar važna gotovo koliko i automobil u kojem ćete voditi ljubav jest lokacija. Svaki grad, gradić, selo ili zaseok ima jedno ili više općepoznatih mjesta, 'fukića', 'seksodroma', ili kako vam već drago, gdje ljudi svih dobnih granica dolaze ispuniti svoje maštarije. Naša je preporuka da - ukoliko baš ne želite biti uhvaćeni, naprasno prekinuti ili iznervirani stalnim dolascima i odlascima ostalih parova - izbjegavate ovakva mjesta. Zabačene mračne uličice, podzemne garaže i pretrpana neosvijetljena parkirališta mogu biti dobar izbor za spontani seksualni odnos. Za nešto ozbiljnije radije se odlučite za neku izoliranu, nenastanjenu lokaciju, poput zabačene plaže ili kakvog šumarka.

Premda je riječ o spontanom djelu koje se, u osnovi, najčešće ne planira, to ne znači da ne trebate biti barem donekle spremni. Počišćen automobil ugodna mirisa zasigurno je bolji izbor od onog koji je pretrpan praznim bočicama pića, ostacima napola pojedene hrane ili, ne daj bože, već iskorištenim kondomima.

Foto: becauseiwasbored.com
Uvijek budite spremni na neugodna iznenađenja

Dobra muzika poboljšat će atmosferu, dok će upaljeno grijanje zamagliti stakla s unutarnje strane i time onemogućiti znatiželjne prolaznike da vire. U pretincu ispred suvozača imajte spremne vlažne maramice i kondome, ako ne želite napraviti mnogo nereda. Podignite ručnu kočnicu kako auto od ritmičnog njihanja ne bi odsklizao u jarak, te uvijek budite spremni na neugodna iznenađenja.

Uostalom, nemojte zaboraviti da vas policajac, ako vas uhvati na djelu, može kazniti zbog narušavanja javnog reda i mira. Sretno!

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Fizika i logika nam govore da mali auti u sudaru jednostavno nisu sigurni kao veliki auti, no zanimljivo rješenje američkih inženjera iz tvrtke XP Vehicles moglo bi pokazati da tome nije uvijek tako
Foto: autoblog
Američki inženjeri tvrde da je njihov koncept električnog automobilčića na napuhavanje Whisper najsigurniji oblik vozila na četiri kotača za putnike i prolaznike budući da je njihovo istraživanje pokazalo da su metalne komponente od koji je prosječan automobil sazdan ujedno najveći izvor opasnosti u sudaru.

Whisper je inspiriran tehnologijom korištenom u NASA-inom Mars Rover sustavu za slijetanje te se njime može sunovratiti niz desetak metara duboku liticu bez težih posljedica za putnike.

Navodno automobil na napuhavanje ne bi trebao biti skup – projicirana cijena niža je od 5.000 dolara, a da bi se krenulo u proizvodnju, američkim inženjerima potreban je investicijski kapital. Automobil bi se dostavljao u dvije kutije i samostalno sastavljao, a pogonili bi ga elektromotor s baterijama ili sustav gorivih ćelija.

Izvor: Tportal
automotohr @ 16:05 |Komentiraj | Komentari: 0

Nova igračka heroja ulice opasna kao droga

Njemački tuner Hamann je doradio BMW X5 i svoju verziju nazvao Flash. Na njega su stavljeni novi širi prednji spojler, modificirani stražnji odbojnik, širi blatobrani i stražnji krovni spojler. Ovjes mu je spušten i to sprijeda za 40, a straga za 30 mm. Da bi Flash izgledao još atraktivnije, Hamann nudi široki izbor atraktivnih kotača veličine od 20 do 23 cola. Stavljen je i novi ispušni sustav pri čemu vlasnik može birati dva završetka promjera po 145 mm, ili četiri promjera 76 mm. Naravno, BMW X5 Flash iz Hamann 'kuhinje' ima i jače motore. Model 3,0si je snažniji za 14, a 4.8i za 18 KS. Inačica sa 3.0d motorom sada ima 265, umjesto 235 KS. Uz to ide i jači kočioni sustav, pa su sprijeda diskovi od 405, a straga od 345 mm. Određene su izmjene odrađene u interijeru gdje su koža u više boja, pedale od aluminija kao i kvalitetni multimedijalni sustav sa televizorom, DVD-om i Play-Station-om.

automotohr @ 12:14 |Komentiraj | Komentari: 0

Klasičar s pogonom na gorivne ćelije

Na autosalonu 2008. godine u Ženevi će biti predstavljen atraktivni roadster sa pogonom na gorivne ćelije - Morgan LifeCar Concept. Stvoren je da bi se svima pokazalo kako se može napraviti jedan klasični model iz 30-ih godina prošlog stoljeća sa modernim pogonom. Biti će napravljen od lakih materijala, a uopće ne zagađuje okoliš i spada u skupinu 'zero emission vehicles'. Roadster Morgan LifeCar Concept će imati autonomiju od 320 kilometara.

automotohr @ 12:12 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 14, 2007
Doista ne razumijemo ljude koji kupe automobil poput Ferrarija, a zatim ga odluče dati nekome da ga doradi...
Foto: Novitec Rosso

Ipak, moramo priznati da ovaj posljednji dorađeni primjerak propetog konjića doista izgleda impresivno! Njemački tuner Novitec Rosso predstavio je Ferrari F430 u mat crnoj boji i interesantnog imena (igra riječi) - Tu Nero.

Automobil je u odnosu na standardnu verziju temeljito dorađen izvana i iznutra, a Novitecovi inženjeri nisu se libili zaviriti ni pod poklopac motora. Ondje su montirali dva mehanička punjača, individualne hladnjake ulja, usisni sustav s toplinskom izolacijom te nove i veće vodom hlađene sustave intercoolera.

Tu su i protočniji filtri zraka, veći hladnjaci i veći ubrizgavači goriva. Rezultat?

707 KS pri 8.350 o/min te 712 Nm okretnog momenta pri 6.300 o/min. S dorađenom mjenjačkom kutijom Novitec Tu Nero sprinta do stotke za 3,5 sekundi i navodno dostiže maksimalnu brzinu od 348 km/h.

Foto: Novitec RossoFoto: Novitec Rosso

Izvor: Tportal.hr
automotohr @ 14:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare

S impresivnih 1.183 KS, Shelby Supercars Ultimate Aero službeno je najbrži automobil na svijetu. Maksimalnom brzinom od 411,76 km/h s trona je skinuo donedavnog neslužbenog prvaka – 1.000 KS snažnog Bugatti Veyrona
Foto: Shelby Supercars
Kako bi rekord bio služben po pravilima Guinessove knjige rekorda, automobil mora odraditi dionicu u jednom smjeru te nakon najviše sat vremena u drugom smjeru kako se ne bi pogodovalo vremenskim prilikama. Ultimate Aero u prvoj je vožnji zatvorenom dionicom autoceste nezavisne države Washington postigao 413,83 km/h, da bi na povratku postigao nešto manje – 409,71 km/h.

Prosjek ovih dviju brzina dao je novi Guinessov rekord – 411,76 km/h, odnosno pet km/h brže od Bugatti Veyrona.

Brzinu automobila mjerilo je nekoliko različitih senzora te par satelita, dok je nezavisni proizvođač telemetrijske opreme Dewetron na licu mjesta kontrolirao ispravnost izmjerenih podataka.
automotohr @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 0

CONTINENTAL GT SPEED

Slavna englska tvrtke Bentley, koja je od 1998. u vlasništvu Volkswagena, u Frankfurtu je predstavila najbrži model u svojoj povijedsti. Continental GT Speed opremljen je biturbo motorom 6.0 W12 snage 610 KS i momenta od 750 Nm, koji ga katapultira do 326 km/h, uz ubrzanje do stotke u samo 4,5 sekundi.
Snaga se na podlogu prenosi preko stalnog pogona 4x4, a performanse su poboljšane olakšavanjem karoserije. Cijena je u Njemačkoj 205.700 eura, a kod nas, zbog trošarine, preko 250.000 eura. Kome je to puno, može izabrati 15 posto jeftiniji model Continental GT sa 560 KS, koji ide samo 318 km/h.


 

Izvor: Autoportal.hr

automotohr @ 11:49 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 13, 2007
Najpoznatiji njemački tuner Brabus, uoči otvorenja Frankfurtskog autosalona razotkrio je, kako tvrde, 'ultimativnog vuka u ovčjem ruhu' – Bullit C-klasu s biturbo V12 motorom i 720 KS
Foto: Brabus

6,3-litreni V12 razvija 1.320 nm okretnog momenta elektronski ograničenog na 1.100 Nm. Monstruozna snaga prenosi se na stražnje kotače i diferencijal sa stupnjem zaključavanja od 40 posto, putem modificiranog automatskog peterostupanjskog mjenjača.

Ultimativna C-klasa stvorena u čast Brabusove 30-godišnje obljetnice sprinta s mjesta do 100 km/h za 3,9 sekundi, dostiže 200 km/h za 10,49 sekundi, 300 km/h za 24,5 sekundi te postiže maksimalnu brzinu od 360 km/h.

Za zaustavljanje zvjerke zaduženi su masivni samoventilirajući 12-klipni diskovi promjera 380 milimetara sprijeda te šesteroklipni 360 mm straga. Tu je i specijalni aerodinamički set spojlera koji priječi automobil u namjeri polijetanja prilikom sumanutih brzina.

Foto: BrabusFoto: Brabus

automotohr @ 14:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Lamborghini je u Frankfurtu predstavio najavljivani superultra automobil inspiriran borbenim avionima stealth, koji će se proizvesti u ograničenom broju od 20 primjeraka te stajati milijun eura prije oporezivanja
Foto: autoblog

Zašto baš 20 primjeraka i koji je točno smisao Reventóna, nikome nije jasno, a Lamborghinijev izvršni direktor Stephan Winkelmann, nije se potrudio objasniti. U svom govoru tek je napomenuo kako je dosad 2007. bila najuspješnija godina za Lamborghini, te kako je automobil dobio ime po biku koji je 1943. ubio Felixa Guzmana.

Reventón je zasnovan na modelu LP640. Pogoni ga 6.5-litreni motor V12 koji razvija 650 KS i 660 Nm okretnog momenta te ih integralno prenosi na sva četiri kotača. Sprint do stotke traje 3,4 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 360 km/h.

Foto: autoblog
(+ Kliknite na sliku za uvećanje )


Foto: autoblog

automotohr @ 13:07 |Komentiraj | Komentari: 0

Ferrari limuzina mladenceEngleska kompanija Style Limousine u svojoj ponudi za specijalne prigode, kao što je vjenčanje, nudi unikatnu limuzinu - Ferrarija Modenu F360. U ovu cestovnu krstaricu može stati osam osoba koji sjede na sjedalima od karbona. Zanimljivo je da svako sjedalo ima i sigurnosni pojas jer je Ferrari ’limo’ sposoban od 0 do 100 km na sat jurnuti za samo 6 sekundi...
Pokreće ga motor snage 395 KS, a u izradi karoserije je korišteno puno karbona. Usto F360 u dugoj verziji ima i atraktivna gullwing vrata što se podižu uvis. Produženi Ferrari nije jedini u ponudi tvrtke Style Limousine. Oni u floti imaju produžene verzije Hummera, Range Rovera i Chryslera 300S.

automotohr @ 11:25 |Komentiraj | Komentari: 0

Audi RS 6 nabijen na 580 KS 

Kao odgovor na BMW M5 Audi je na salonu u Frankfurtu prikazao ultrasportski karavan RS 6, s novorazvijenim benzinskim motorom V10 sa FSI direktnim ubrizgavanjem i dva turbopunjača, snage 580 KS i okretnog momenta 650 Nm. Novi se RS 6 nudi samo kao karavan, obujma 1660 litara, a postiže izvrsne performanse. Do stotke ubrzava u samo 4,6 s, do 200 u 14,9 s, a najveća je brzina, nažalost, ograničena na 250 km/h (bez blokade bi išao 320).
Voznim svojstvima prilagođen je poluaktivan ovjes sustav Dynamic Ride Control, za kontrolu snage, koja se prenosi na sva četiri kotača, s atraktivnim aluminijskim naplacima i gumama 255/40 R 19 (u opciji 275/35 R 20). Uz to idu i svi ostali sportski dodaci, od školjkastih Recaro sjedala, do ovalnih ispušnih cijevi...

automotohr @ 11:20 |Komentiraj | Komentari: 0

Bolji od odličnoga sa 580 KS, 338 km/h i s ubrzanjem od samo 3,4 s

Tuner Sportec iz Švicarske pozabavio se preradom visokokapacitetnog automobile Porsche 911 Turbo. Kako od perfektnog automobile učiniti još bolji to zna samo Sportec. Ova prerada obuhvatila je friziranje motora, kao i aerodinamičke zahvate na karoseriji, te doradu šasije i ovjesa.Da bi pokrio što više želja kupaca, Sportec nudi četiri paketa friziranja Friziranje se svodi uglavnom na reprogramiranje ECU, ugradnju dva turbopunjača, novi visokoprotočni ispušni sustav, sportski filter zraka, sportska spojka... Sprjeda su disk kočnice promjera 380 mm, a straga 350 mm, a ovjes je unaprijeđen ugradnjom čvršćih opruga i amortizera.

(dvk)1. PAKET
Performanse optimizirane zahvatima na reprogramiranju ECU, sportski zračni filtar, najveća snaga 530 KS pri 6300 o/min, najveći okretni moment 720 Nm pri 2900 o/min, najveća brzina oko 328 km/h, ubrzanje 0-100km/h za oko 3,6 sekunde2. PAKET
Performanse optimizirane zahvatima na reprogramiranju ECU, Sportec High performance ispušni sustav sa high-flow katalizatorom, optimiziran zvuk, sportski zračni filtar, najveća snaga 550 KS pri 6100 o/min, najveći okretni moment 740 Nm pri 2700 o/min, najveća brzina oko 331 km/h, ubrzanje 0-100km/h za oko 3,5 sekunde3. PAKET
Performanse optimizirane zahvatima na reprogramiranju ECU, Sportec turbopunjač, Sportec High performance ispušni sustav sa high-flow katalizatorom, optimiziran zvuk, sportski zračni filtar, sportska spojka, najveća snaga 580 KS pri 6700 o/min, najveći okretni moment 765 Nm pri 3000 o/min, najveća brzina oko 338 km/h, ubrzanje 0-100km/h za oko 3,4sekunde4. PAKET
Sportec High performance ispušni sustav sa high-flow katalizatorom, optimiziran zvuk, povećanje snage do 30 KS, Sportec High performance ispušni sustav sa high-flow katalizatorom

automotohr @ 11:16 |Komentiraj | Komentari: 0
Bugatti, slavna je francuska marka automobila, koju je 1909. u Molsheimu (pokrajina Alzas) osnovao talijan Ettore Arco Isidoro Bugatti. Proizvodnju automobila poćeo je suradnjom s Peugeotom, u proizvodnji malenog modela Bebe sa 855 ccm, a prvi pravi posao bili su motori od 250 i 500 KS, sa osam i 16 cilindara. Najpoznatiji modeli bili su Tipo 35 (1924.), Tipo 37 (1926.) Royale (1927.), Tipo 46 (1929.), Tipo 57 (1934.) i Atlantic (1936.).


Bugatti Typ 35C Grand Prix Racer iz 1926. godine

Osnovna proizvodnja ugašena je 1957. i obnovljena uItaliji 1987. U slavu 110-godišnjice rođenja Ettore Bugattija napravljen je model EB 110, s motorom 3.5 V12, koji mu je omogućavao 340 km/h. Tvrtku 1998. godine preuzima Volkswagen, koji je 2001. predstavio prototip EB 16.4 Veyron. Taj ultrasportski model 2005. je stigao na tržište, s motorom 8.0 W16 snage 1001 KS i jedini je serijski automobil koji postiže brzinu veću od 400 km/h.


U slavu 110-godišnjice rođenja Ettore Bugattija napravljen je model EB 110 (3.5 V12, 340 km/h)


Pod VW kapom nastao je 2005. godine EB 16.4 Veyron. Ultrasportski model ima motor 8.0 W16 snage 1001 KS i jedini je serijski automobil koji postiže brzinu veću od 400 km/h

automotohr @ 09:10 |Komentiraj | Komentari: 0

NOVITEC ROSSO FERRARI 612 SCAGLIETTI

TRKAČ U SVAKOM POGLEDU

Tvornica Ferrari već dugi niz godina njeguje tradiciju proizvodnje sportskih četverosjeda. Za razliku od svih ostalih modela ovog proizvođača u čijim blagodatima mogu uživati samo vozač i suvozač, ovi su modeli oduvijek pružali dovoljno komfora za još najviše dva dodatna putnika, ali i nešto prtljage. U toj klasi automobila Ferrari trenutno nastupa s modelom 612 Scaglietti koje po svemu osim po veličini i broju sjedala istinski trkač.


Unatoč veličini model 612 brz je i okretan poput svakog drugog Ferrarija

Scaglietti je u serijskoj izvedbi pogonjen V12 agregatom obujma 5748 ccm koji razvija 540 KS pri 7250/min te 580 Nm pri 5250/min. Ukoliko su neki prilikom spominjanja četverosjeda pomislili da je ovaj model izgubio na brutalnosti, podaci o 4.2 sekunde do stotke te 320 km/h maksimalne brzina ubrzo će ih razuvjeriti. Tvrtka Novitec nije se zadovoljila serijskim brojkama te su modifikacijom ispušnog sustava i ECU-a podigli snagu Scagliettija za petnaestak KS. Konačni podatak o snazi stoga iznosi 555 KS pri 7250/min, a o maksimalnom okretnom momentu 599 Nm pri 5300/min. 


Odličnu vanjštinu u Novitecu su, mudro, odlučili ne mijenjati uz pomoć aerodinamičkih dodataka, jer bi efekt najvjerojatnije bio upravo suprotan

Iako ferrarijeve kočnice već serijski automobil zaustavljaju s nevjerojatnom lakoćom, Novitec je doradio i njih. Ugradnjom 8-klipnih kočionih kliješta sprijeda te 4-klipnih straga i diskova promjera 380 milimetara sprijeda i straga kočenje je postalo još učinkovitije. Stabilnost automobila unaprijeđena je proizvodima tvrtke KW, koja je već godinama referenca u proizvodnji kompleta opruga i amortizera. Podvozje je time sniženo za oko 35 milimetara, a ugrađeni amortizeri imaju mogućnost regulacije visine i tvrdoće po želji pa se početnih -35 mm u samo nekoliko poteza može stići do npr. -50 mm.


Agresivan prednjik kraj djeluje iznimno upečatljivo

Prijenos snage identičan je onome iz serijskog modela te se vrši uz pomoć sekvencijalnog mjenjača sa 6 stupnjeva prijenosa. Pri prijenosu snage na podlogu u pomoć vozaču priskače zatvarač diferencijala. Atraktivno dizajnirani petokraki naplatci veličine su 9x19 cola sprijeda i 12.5x20 cola straga. Unatoč masi od čak 1840 kilograma vozna svojstva su odlična, a tome uz vrhunski ovjes značajno dopridonose gume Pirelli Pzero Rosso u dimenziji 275/35 sprijeda i 335/30 straga. 


Zatamnjena stražnja svjetla, veliki naplatci i šire gume jedine su vidljive promjene na Scagliettiju

Vanjski je izgled gotovo u potpunosti identičan serijskom modelu, a jedina novitecova promjena svela se na zatamnjena stražnja svijetla. U unutrašnjosti također nema značajnijih promjena te su jedini dodatni detalji Novitec Rosso: volan, pedale i odmorište za lijevu nogu.

automotohr @ 01:22 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 12, 2007

Mjerači trenutačne potrošnje goriva u svim automobilima

Nissan je objavio kako će svi budući modeli biti opremljeni mjeračem trenutačne potrošnje goriva zahvaljujući kojem će vozači imati više informacija o utjecaju svog stila vožnje na potrošnju goriva. Novi će sustav opremati i modele iz postojeće game kada se na njima, u skladu s proizvodnim planom, budu radile manje izmjene. Na glavnoj fotografiji možete vidjeti mjerač trenutačne potrošnje goriva na modelu Infiniti G35 za tržište SAD-a.


Mjerač trenutačne potrošnje goriva na modelu LAFESTA za Japan (Digitalni numerički prikaz)

Mjerač daje vozaču podatke o trenutačnoj i prosječnoj potrošnji goriva. Tako će na primjer prilikom ubrzavanja, vozač odmah vidjeti povećanje potrošnje goriva na mjeraču. Nissanova interna istraživanja pokazala su da vozači nastoje poboljšati svoje navike vezane uz ekološki način vožnje, potaknuti podacima o potrošnji goriva u stvarnom vremenu, što bi potencijalno moglo dovesti do prosječnog smanjenja potrošnje za oko 10 posto.

Nissan je još u siječnju ove godine dodao novu uslugu informiranja o ekološkom načinu vožnje u svoj navigacijski sustav CARWINGS kako bi pridonio širenju ekoloških vozačkih navika. Ugradnjom mjerača trenutačne potrošnje goriva u glavnu instrumentnu ploču kao dijela serijske opreme na svim novim modelima, Nissan se nada povećati broj ekološki osviještenih vozača.


Mjerač trenutačne potrošnje goriva na modelu SKYLINE za Japan

Uvođenje mjerača trenutačne potrošnje goriva dio je cjelokupnih napora tvrtke za lansiranjem široke ponude tehnologija koje brinu o okolišu u okviru njezinog srednjoročnog ekološkog akcijskog plana, Nissanovog zelenog programa 2010.

automotohr @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 0

SUPER AUTOMOBILI BUDUĆNOSTI (1)

NOVA GENERACIJA ELITE

Velike i ugledne tvrtke u automobilističkom svijetu svakoga dana ulažu napore u razvoj automobila koji će se u skorijoj budućnosti pojaviti na svjetskim prometnicama. Sudeći prema priloženom, u klasi super automobila uzbuđenja uistinu neće nedostajati u godinama koje su pred nama.


Maserati GT Coupe

Maserati užurbano dovršava novi GT Coupe koji će biti premijerno prikazan na salonu u Ženevi iduće godine. Pininfarinin dizajn i 5.0-litreno ferrarijevo srce snažno 470 KS činit će vrlo poželjnu kombinaciju. Najnoviji Maserati nedavno je uhvaćen na testiranjima u sjevernoj Švedskoj gdje traju ispitivanja ovjesa koji korijene vuče iz modela Quattroporte.

Svi oni koji su pomislili da je Mercedes nakon predstavljanja modela SLR rekao sve, prevarili su se. Kao što su i obećali u Mercedesu pripremaju 'baby SLR' (prva slika) koji bi trebao biti dostojna zamjena za legendarni Mclaren F1. Atmosferski 5.0-litreni V8 stroj snažan 400 KS i iznimno lagana karoserija trebale bi biti ubojita kombinacija.


Aston Martin V8 Vantage Cabriolet

Aston Martin užurbano priprema V8 Vantage Cabriolet. Interijer ovog modela biti će izveden po uzoru na model Vanquish, a pokretač adrenalina biti će 4.3-litreni V8 motor snage 370 KS koji potpisuje Jaguar. Dizajn potpisuje Henrik Fisker, koji je u međuvremenu postigao značajan uspjeh sa svojom manufakturom, a najvatrenija inačica ovog Aston Martina biti će ona oznake R i snage 500 KS.

automotohr @ 19:15 |Komentiraj | Komentari: 0

ASTON MARTIN DBS TAJNOG AGENTA 007

Veličanstvenih V12 sa 510 KS potegne do 302 km/h

Pred vama je konačno automobil Aston Martin DBS kojemu ste se do nedavno mogli diviti samo u filmu Casino Royal o tajnom 007 agentu James Bondu. S nestrpljenjem očekivani automobil James Bonda službeno će biti predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu, a prvi će ga moći vidjeti posjetitelji Pebble Beach Concours d'Elegance, gdje DBS igra glavnu ulogu.


Aston Martin DBS vozio je glumac Daniel Craig glumeći James Bonda, legendarnog tajnog agenta u 007 filmu Casino Royale

‘Ovaj automobil odlična je poveznica između elegantnog DB9 i snažnog trkaćeg automobila DBR9. Na najbolji mogući način prikazuje evolucijski razvoj Aston Martinovog svjetski poznatog stila i elegancije’, rekao je Marek Reichman, direktor dizajna Aston Martina.
 
Novi Aston Martin DBS zamjenjuje model Vanquish, a proizvodi se u tvornici Gaydon pored Warwickshira u Velikoj Britaniji. Malo je poznato da je većina karoserijskih dijelova izrađeno ručno čekićem i nakovnjem, bez upotrebe hidrauličkih preša, a da svaki motor sklapa isključivo samo jedan majstor, pa u ovom slučaju možemo odista govoriti o ručno proizvedenom automobile. Sada vam je možda i jasnije zašto Aston Martin automobili imaju visoku cijenu.


Precizno napravljena unutrašnjost u kombinaciji luksuza i sporta u najboljoj Aston Martinovoj dugogodišnjoj tradiciji

Za izradu modela DBS korištena je Aston Martinova VH platforma koja je već korištena, a za primjenu u ovom modelu još je preciznije dorađena i poboljšana. U Aston Martinu se ponose podatkom da je se kod modela DBS čak 85 % mase vozila nalazi unutar osovina. DBS model je u biti prvom automobil Aston Martina koji je izrađenom s velikim udjelom ultra lakih materijala (otpor njihovom uvođenju je bio veliki udio ručnog rada za što taj materijal nije podoban), tako da je ukupna masa praznog vozila1.695 kilograma, što je za ovu klasu izuzetno niska vrijednost i značajno tehnološko i tehničko dostignuće Aston Martina.


Za ubrzanje s mjesta do stotke treba 4,3 sekunde, a potegne do najveće brzine 302 km/h

Za što bolje performanse DBS se kotrlja na 20 colskim kotačima. Prednji kotači imaju naplatke dimenzije 8.5x20 s gumama Pirelli P Zero 245/35, a na stražnjim kotačima su naplaci 11x20 s gumama Pirelli P Zero 295/30. Što boljoj stabilnosti pomaže samopodešavajući ADS (Adaptive Damping System) ovjes koji s može podesiti u pet položaja. Prvi put jedna Aston Martin automobil opremljen je keramičkim kočnicama, sprijeda promjera 398 mm sa šest klipova, a straga promjera 360 mm sa pet klipova.

Sprijeda su Xenon svjetla, a stražnja svjetla su izvedena LED tehnologijom. Novi Aston Martin DBS vozio je glumac Daniel Craig glumeći James Bonda, legendarnog tajnog agenta u 007 filmu ‘Casino Royale’. U pravom Bondovskom stilu specifični tehnički podaci oko novog Aston martina DBS bili su do posljednjeg trenutka obavijeni velom tajni.


Aston Martin DBS odlična je poveznica između elegantnog DB9 i snažnog trkaćeg automobila DBR9, te prikazuje evolucijski razvoj Aston Martinovog svjetski poznatog stila i elegancije

Aston Martin DBS pokreće modificirani 6.0 litreni V12 motor posuđen iz modela Aston Martin DB9. Uz male preinake motor razvija najveću snagu 510 KS pri 6500 o/min i najveći okretni moment 570 Nm pri 5750 o/min. Snaga je u odnosu na početni motor povećana za 15%. Motor je 65 kg lakši od onog u modelu DB9. Za ubrzanje s mjesta do stotke treba 4,3 sekunde, a potegne do najveće brzine 302 km/h.

Kupci ovog dragulja sportske elegancije mogu očekivati isporuku početkom 2008. godine. Cijene će biti obznanjene tijekom održavanja Salona automobila u Frankfurtu idući mjesec, ali prema dostupnim neslužbenim podacima govorka se o cijeni od oko 250.000 eura.TEHNIČKI PODACI: Aston Martin DBS
Karoserija:
kupe dvosjed
Motor: aluminijski V12, 48 ventila
Obujam: 5935 ccm
Najveća snaga: 510 KS pri 5750 o/min
Najveći okr.moment: 570 Nm pri  6500 o/min
Dužina: 4.721 mm
Širina: 1.905 mm
Visina: 1.280 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.740 mm
Spremnik goriva: 78 litara
Masa: 1.695 kg
0-100km/h: 4,3 s
Najveća brzina: 302 km/h

automotohr @ 19:12 |Komentiraj | Komentari: 0

FORBES OBJAVIO NAJPRIVLAČNIJE AUTE

Ženama je najdraži Aston Martin DB9

Magazin Forbes svake malo objavljuje razne top-liste. Ove su godine kreirali listu od 10 automobila koji su, tvrde oni, najveći magnet za žene u SAD. Pritom ističu kako nije baš nužno da 'magnet' na četiri kotača bude skup jer se pokazalo da Amerikanke fasciniraju i neki drugi modeli. Dakle, na samom vrhu Forbesove liste je Aston Martin DB9 koji košta u SAD 162.050 dolara.


Bentley Continental GT je na drugom mjestu liste

Na drugom je mjestu Bentley Continental GT s cijenom od 169.990 dolara, dok je treći Cadillac Escalade nešto skromnije cijene od 55.570 dolara. Trojku na vrhu slijedi 4. Dodge Magnum SRT9 (38.345 dolara), a zatim dolazi Ferrari 612 Scaglietti (260.969 dolara), odnosno bilo koji drugi Ferrari....
Cadillac Escalade - na visokoj trećoj poziciji

Tek je šesto mjesto osvojio Lamborghini Gallardo (178.550 dolara), a onda slijede: 7. Mercedes-Benz SL65 AMG (186.000), 8. Porsche 911 Turbo Coupe (122.900 dolara), 9. Range Rover Sport (71.250 dolara).


Lamborghini Gallardo - šesti najprivlačniji auto u SAD

Posljednje deseto mjesto na top-ten pripada Toyoti Prius (23.070 dolara) za kojeg Forbes izričito tvrdi da mu ne mogu odoljeti ekološki osviještene žene. A takvih je u SAD sve više...

automotohr @ 19:02 |Komentiraj | Komentari: 0

ABECEDA INTEGRALNOG POGONA

4x4 na pet načina

Većina serijskih automobila opremljena je prednjim pogonom, jer osigurava najbolje iskorištenje prostora, niske proizvodne troškove, povoljnu potrošnju goriva i dobra vozna svojstva. Međutim, kod lakših automobila, s preko 200 KS na prednjim kotačima, teško je potpuno ukloniti negativan utjecaj pogonskog momenta na upravljivost. Zbog toga su velike limuzine (s izuzetkom Audija, Volva i Chryslera) opremljene stražnjim pogonom. No problemi takve koncepcije počinju na skliskoj podlozi, bez obzira na sve savršeniju elektronsku logistiku...


Integralni pogon ujedinjuje prednosti prednjeg i stražnjeg pogona te znatno poboljšava sigurnost i vozna svojstva na skliskoj podlozi

Najbolje rješenje nudi integralni pogon, koji se u stručnoj literaturi označava sa 4x4, 4WD (4 Wheel Drive) i AWD (All Wheel Drive), a u tržišnoj nomenklaturi Quattro, Haldex, 4MATIC, Syncro, Visco, xDrive... Raspodjelom pogonskog momenta na sve kotače olakšava se upravljanje i smanjuje proklizavanje. Automobil s integralnim pogonom je u usporedbi s klasičnim stabilniji, a najveće kvalitete pokazuje u zimskim uvjetima, i bez zimskih guma.
Prvi automobil s integralnim pogonom, Lohner Porsche iz 1900., bio je elektromobil s elektromotorom u svakom kotaču.


Prvi klasični automobil s integralnim pogonom bio je nizozemski Spyker 60 H.P. iz 1903., kojeg je konstruirao belgijski inženjer Joseph Valentin Laviolette. Spyker je upisan u povijesti i po prvom rednom šesterocilindarskom motoru (8686 ccm/60 KS), a imao je kočnice na prednjem i stražnjem diferencijalu

Globalni uspjeh integralnog pogona počinje 1940., kad su tvrtke American Bantam Co. i Willys Overland Inc. predstavile ratnog terenca Jeep Willys (glavna slika). Taj jednostavni, nezaustavljivi i neuništivi off road u ratu je stekao neprolaznu slavu, aktivno sudjelujući na najtežim bojištima. Civilna je verzija stigla 1947., a ubrzo i njegov glavni konkurent Land Rover. Prvi integralni automobil koji je postigao ozbiljniji tržišni uspjeh bio je engleski Jansen FF iz 1966., a početkom sedamdesetih u igru ulaze Japanci (Subaru 1800).


Najezda automobila s pogonom 4x4 počinje 1980. prvim Audijem Quattro, koji je uskoro postao zvijezda najprestižnijih relija na svijetu

Mehanizam prijenosa snage integralnog pogona znatno je kompliciraniji od klasičnoga, jer su umjesto jednog diferencijala potrebna - tri. Naime, pored prednjeg i stražnjeg diferencijala potreban je i središnji, koji usklađuje brzine vrtnje i razdjeljuje pogonski moment između prednjeg i stražnjeg pogonskog mosta. Klasični se terenci često izvode bez središnjeg diferencijala. U normalnoj vožnji koriste samo stražnji pogon, a prednji se priključuje na terenu, gdje je usklađivanje brzina vrtnje nepotrebno (zbog stalnog proklizavanja kotača).
Osobni automobili s integralnim pogonom, u usporedbi s terencima, ne trebaju svladavati velike uspone i prepreke, a predviđeni su i za znatno veće brzine. Zbog toga imaju precizniju i nježniju izvedbu pogona 4x4, koji je u pravilu uključen neprestano. Zahtjevi na integralni pogon su specifični, ovisno o vrsti, klasi i ciljanim voznim osobinama pojedinog vozila. Na tržištu je pet različitih koncepcija integralnog pogona:


Quattro se ugrađuje u Audije A4, A6 i A8 te VW Passat. Omogućuje sportska vozna svojstva i uzorno ponašanje na skliskome. Raspodjela snage mijenja se od 50:50 do 70:30. Masa se povećava za 110 kg, otpori za 8 posto, a cijena za oko 2700 eura

Quattro pogon koristi Audi, a zanimljiv je po rednom toku snage. Uzdužno postavljen  motor, preko središnjeg diferencijala Torsen, prenosi snagu na prednji odnosno stražnji diferencijal. Srce cijelog uređaja je sklop pužnih i vijčanih zupčanika, koji ciljanom samokočnošću usmjeravaju moment prema paru kotača koji ima bolje prianjanje.


4MATIC je Mercedesova izvedba integralnog pogona, koji se ugrađuje u E-klasu. Prilagođen je za vožnju po skliskome, pa ovisno o opterećenju, na prednje kotače prebacuje 0 do 40 posto snage. Masu povećava od 80 do 120 kg, a potrošnju za 12 posto. Uvjerljivo je najskuplji - 4700 eura

4MATIC Mercedesova je verzija integralnog pogona, napravljena po klasičnoj koncepciji 4x4, koja se temelji na stražnjem pogonu. Pogon za prednje kotače ostvaruje se kardanskim vratilom, kojeg pokreću zupčanici i razvodni mjenjač, koji moment razdjeljuje na prednji i stražnji diferencijal, ovisno o prianjanju kotača. Prednji diferencijal smješten je uz uljni karter, kroz kojeg prolazi pogonsko vratilo lijevog kotača


xDrive se ugrađuje u modele BMW X3 i X5, a odlikuje se dobrim skladom voznih svojstava za terenske i cestovne uvjete. Omogućuje raspodjelu snage u omjeru od 50:50 do 0:100. Povećava masu za oko 80 kg, potrošnju za 11 posto i cijenu za 3500 eura

xDrive je BMW-ova verzija integralnog pogona razvijena za model X5 i dorađena za X3. Središnji se diferencijal sastoji od višelamelne spojke, koja, ovisno o opterećenju kotača snagu usmjerava dvama kardanskim vratilima na stražnji diferencijal ili zubatim lancem i kardanskim vratilom na prednje kotače. U ekstremnim uvjetima uspostavlja se kruta mehanička veza stražnjeg i prednjeg pogona.


Visco-spojku koristi Subaru i većina SUV-ova. Omogućuje raspodjelu snage od 100:0 do 0:100, pa je najbolje prilagođen vožnji na skliskoj podlozi. Povećava masu za oko 90 kg i potrošnju za oko 8 posto, pa najmanje smanjuje performanse. Cijena se povećava za oko 2500 eura

Visco-spojka specijalitet je Subarua, najstarijeg i (uz Steyr-Puch) najpoznatijeg proizvođača pogona 4x4. Idealan je za automobile s prednjim pogonom i uzdužno postavljenim motorom. Ulogu središnjeg diferencijala preuzima viskozna spojka. Lamele su naizmjence učvršćene za središnje vratilo i ozubljeni tuljak. Mijenjanjem njihovog razmaka omogućuje se prenošenje većeg ili manjeg momenta (sprijeda, odnosno straga). Pogonski moment prenosi se hidrodinamičkim odnosno viskoznim efektom. Omogućuje raspodjelu snage u omjeru od 100:0 do 0:100.Haldex-spojku ugrađuju modeli VW grupe s poprečno postavljenim motorom i Volvo. Povećava masu za 130 kg i potrošnju za 12 posto. Omogućuje raspodjelu snage 50:50 do 40:60. Vrlina je izdržljivost i cijena od 1500 eura, a mana što stražnji kotači reagiraju s kašnjenjem od 45 stupnjeva

Haldex spojku razvio je Volkswagen. Rad viskozne spojke, u funkciji središnjeg diferencijala unaprijeđen je hidrauličkom pumpom. Izlazno vratilo opremljeno je valovitom prirubnicom, koja djeluje na klip u hidrauličkom sustavu kućišta povezanog s ulaznim vratilom. Stvoreni tlak djeluje na klip koji tlači lamele i utječe na prenošenje i raspodjelu momenta.
Glavna vrlina svih koncepcija integralnog pogona je u raspodjeli pogonskog momenta i snage na sve kotače. Time se bolje koristi raspoloživa sila trenja na svim kotačima. Kod vozila s pogonom preko dva kotača vučna sila je veća, pa ostaje manja rezerva za bočno vođenje i upravljanje (pravilo kružnice, odnosno elipse trenja). Naime, kad pojedini kotač iskoristi cjelokupnu silu trenje u uzdužnom smjeru, kod pogonskog proklizavanja ili blokiranja kotača, potpuno gubi mogućnost preuzimanja bočne sile. Automobil prestaje reagirati na zakretanje upravljača i nekontrolirano se zanosi. U tome 4x4 donosi velika poboljšanja, posebice na skliskoj podlozi. Važno je i što se olakšava svladavanje uspona na skliskoj podlozi.No, kad bi integralni pogon imao samo vrline, ugrađivao bi se u sve automobile, a koristila bi ga i Formula 1. Pogon na sve kotače razmjerno je kompliciran i masivan (dodatna kardanska vratila, diferencijali, poluvratila, homokinetički zglobovi, razdjelni mjenjač). Zbog toga se masa povećava za 80 do 130 kg i rastu mehanički otpori, pa potrošnja goriva raste za 8 do 12 posto i blago se pogoršavaju performanse. Robustan prijenosni mehanizam često smanjuje obujam prtljažnika, posebice kod vozila s izvorno prednjim pogonom. Povećava se i cijena za nekoliko tisuća eura, što će još dugo biti prepreka za masovniju prodaju.

automotohr @ 19:01 |Komentiraj | Komentari: 0

Ograničena količina crnog superkupea od 777 komada

Ovu zimu ponovno će u modi biti crna boja. Zato je i posebna verzija automobila Porsche Cayman S Design Edition 1 u crnoj boji karoserije. Proizvest će se ograničena količina od samo 777 primjeraka Porsche Cayman S Design Edition 1 u potpuno crnoj karoseriji koju će pokretati centralno postavljeni motor najveće snage 295 KS. Cijeli dizajn po sistemu ‘all in black’ (sve u crnom) izvana, ali i u unutrašnjosti, osmislio je Porsche Design, a aplicirao ga je na atraktivni model Cayman S.
 

Superkupe Porsche Cayman S Design Edition 1 pokreće centralno postavljen motor najveće snage 295 KS

Porsche Cayman S Design Edition 1 ima karoseriju sniženu za 10 milimetara, a dorađen je i tvornički Porscheov Active Suspension Management (PASM) koji automatski kontrolira i podešava tvrdoću ovjesa ovisno o situaciji u vožnji. Pripremljen je poseban ‘Sport mode’ koji se može uključiti pritiskom na prekidač kako bi se osigurale maksimalne sportske performanse. Prednji trag kotača je 5 mm širi, a naplaci od 19 cola posebno su ojačani i na njima se nalaze gume dimenzije 235/35 ZR 19 sprijeda i 265/35 ZR 19 straga.


Cijelo vozilo izvana i iznutra je u crnoj, odnosno crnoj mat boji. Proizvest će se ograničena količina od samo 777 komada po cijeni od 71.760 eura

Porsche Design Studio osnovao je sam Ferdinand Alexander Porsche prije 35 godina bavi se osim dizajnom vozila i drugim industrijskim dizajnom, dizajnom luksuznih proizvoda i dizajnom potrošačkih proizvoda. Njegovi dizajneri osmislili su za automobil Porsche Cayman S Design Edition 1 kolekciju trenutačno ‘in’ boju. A to je crna ili mat crna. Proizvest će se ograničena količina od samo 777 primjeraka Porsche Cayman S Design Edition 1, a ekskluzivnost garantira i metalna aluminijska pločica s upisanim brojem proizvedenog automobila i Porscheovim certifikatom o vjerodostojnosti. Porsche Cayman S Design Edition 1 bit će u prodaji na tržištu Velike Britanije i Irske od studenog 2007. godine po cijeni od 71.760 eura, a u cijenu je uračunat i tečaj sigurne vožnje ‘Porsche Driving Experience Course’.
Još fotografija…

automotohr @ 18:16 |Komentiraj | Komentari: 0

Top model dolazi 2008. sa 170 KS

Talijanski proizvođač otmjene marke Lancia pored obnovljenog modela minivana Lancia Musa ponudio je i novu poslasticu s vrha ponude legendarnog modela Delta. Lancia Delta HPE javnosti je prvi put predstavljena kao studija prije godinu dana na Salonu automobila u Parizu.Kompaktna limuzina dugačka je 4,5 metara i za pogon koristi poznate motore iz Fiatove ponude. Vrh ponude Delte HPE pokretat će 2.2 litreni bi-turbo dizelski motor najveće snage 170 KS. Početak prodaje nove Lancia Delte HPE počinje početkom iduće 2008. godine.

automotohr @ 18:07 |Komentiraj | Komentari: 0

Eksplozivnih, ali i tihih 420 KS iz Audija RS4

Lamborghini Gallardo V8 pokretat će po svemu sudeći motor koji pokreće i Audi RS4. Radi se o 4.2 litrenom V-8 FSI motoru koji se vrti visokim okretajima i razvija najveću snagu oko 420 KS. U biti V-8 motor iz Audija RS4 logičan je izbor za ovaj Lamborghini, jer je puno tiši od tipičnog V-10 motora kod rada pri visokim okretajima. Zbog drugog motora ovaj Gallardo ima malo novi oblik repa vozila sa drugačijim ispušnim cijevima, a manje preinake izvedene su i na prednjem dijelu karoserije. Za sada je Lamborghini Gallardo V8 još uvijek prototip, tako da konačni pouzdani tehnički podaci nisu poznati, kao ni početak prodaje.

Još fotografija...

automotohr @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 0

Najbolji brand u kategoriji ispušnih sustava

Tvrtka Remus ponovo je pobijedila u izboru čitatelja Sport Auta. Remus Sportauspuff ponovo je izabran za najbolji brand u kategoriji ispušnih sustava od strane čitatelja Sport Auta Remus od 1997. godine pobjeđuje na godišnjem izboru 'The most sportive cars' u kategoriji ispušnih sustava, koji provodi njemački časopis Sport Auto. Istraživanje je provedeno od ožujka do svibnja 2007. godine, u kojem periodu je svoj glas dalo više od 10.000 čitatelja, pri čemu je njih čak 41,1 % izabralo Remus kao najbolji brand u kategoriji ispušnih sustava. Za njime slijede Sebring, Supersprint i Eisenmann. Sport Auto je već dugi niz godina jedno od najcjenjenijih tiskanih izdanja u svijetu sportskih automobila.

automotohr @ 17:08 |Komentiraj | Komentari: 0

DOLAZI ARTEGA GT PROTOTIP

Nabildani dvosjed sa 300 KS za 5 s do stotke

Na auto-salonu u Frankfurtu koji počinje idućeg tjedna premijeru će imati dopadljiv sportski dvosjed Artega GT. Premda će biti prikazan kao prototip, Artega GT je u potpunosti spreman za serijsku proizvodnju koja kreće odmah po završetku auto-salona u Frankfurtu. Artega je tvrtka poznata po malim serijama izrazito sportskih dvosjeda i ovaj model je kruna njihovog uspjeha.Sportski dvosjed Artega GT za pogon koristi 3.6 litreni FSI benzinski motor posuđen iz Volkswagena, a koji razvija najveću snagu 300 KS pri 6600 o/min i najveći okretni moment 350 Nm pri 2400 o/min. Motor je u biti potpuno isti kao i u Volkswagenu Passat R36 koji dolazi u kombinaciji sa DSG mjenjačem sa dvostrukom spojkom. Dvosjed težak 1.100 kg do stotke ubrza za 5 sekundi i potegne do najveće brzine 270 km/h.Već smo rekli da će za nekoliko dana početi proizvodnja, uplate se već primaju, a prva isporuka Artega GT dvosjeda može se očekivati sredinom 2008. godine. Cijena za osnovnu verziju Artega GT je 73.775 eura.

automotohr @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 0
automotohr @ 16:47 |Komentiraj | Komentari: 0

Brutalna snaga od 405 KS za 112.300 eura

Novi Maserati Quattroporte Sport GT S imat će svjetsku premijeru una Salonu automobila u Frankfurtu za 15 dana. Quattroporte Sport GT S je ultimativni izražaj kako treba izgledati moderan Maserati današnjice. U dizajnerskom smislu ovaj atraktivni sportaš sa 2+2 sjedala nalikuje kombinaciji prethodnika 3200 GT i modela Quattroporte.


‘S’ sportska verzija Maserati Quattroporte ima nižu karoseriju i nove revolucionarne dvostruke disk kočnice tvrtke Brembo

Sa stražnje ga strane posebno atraktivnim čine četiri auspuha, dok prednjom stranom dominira velika rešetka hladnjaka. Sportska verzija označena slovom ‘S’, Quattroporte Sport GT S ima nižu karoseriju za 10 mm sprijeda i 25 mm straga u odnosu na ‘običnu’ verziju. Quattroporte Sport GT S ima jedinstven kočioni sustav koji je razvijen u suradnji sa tvrtkom Brembo, a ima dvostruke diskove koji su u ovom automobilu prvi put primijenjeni uopće na nekom cestovnom automobilu.


V8 motor razvija najveću snagu 405 KS, a Maserati Sport ima poprilično visoku cijenu od 112.300 eura

Sprijeda su gume 245/35 R20, a straga 295/30 R20. Gran Turismo inače ima 4.2 litreni V8 motor najveće snage 405 KS. Za prijenos snage koristi se inteligentni šest stupanjski automatski mjenjač koji se prilagođava vozačevom stilu vožnje. Svi oni koji se žele naći za upravljačem ovog jurišnika, morat će duboko posegnuti u džepove i platiti 112.300 eura.

automotohr @ 16:24 |Komentiraj | Komentari: 0

MERCEDES CLK 63 AMG BLACK SERIES

F1 SAFETY CAR ZA SVAKI DAN

AMG GmbH osnovali su 1967. godine Hans Werner Aufrecht i Erhard Melcher, a ime tvrtke nastalo je spajanjem početnih slova njihovih prezimena i početnog slova Aufrechtovog rodnog grada, Großaspacha. U 40 godina postojanja AMG je od manufakture za razvoj i konstrukciju trkaćih agregata stasao u respektabilnu kompaniju, koja je službeni tuner Mercedesa. AMG trenutno zapošljava 750 ljudi te proizvodi 16 različitih izvedbi tuniranih Mercedesa. Najnoviji, predstavljen ovaj tjedan, je Mercedes CLK 63 Black Series, za kojeg vlasnici tvrtke tvrde kako je cestovni automobil s genima Formule 1.

Novi projektil iz AMG-a u potpunosti se bazira na službenom sigurnosnom automobilu iz Formule 1. Svi elementi ove izvedbe u potpunosti su prilagođeni trkaćim uvjetima te stoga ovaj CLK nema daška luksuza karakterističnog za ostale modele AMG-a.


Mercedes CLK 63 AMG Black Series zapravo je rukavica u lice BMW-u M3 i budućem Audiju S5. Jedva čekamo odgovore u obliku M3 CSL i RS5

Za pogon je iskorišten vrhunski 6,3-litreni usisni agregat. Već sam pogled na omjer provrta (102,6 mm) i hoda (94,6 mm) otkriva trkaći karakter ovog motora, koji se najbolje osjeća na visokim brzinama vrtnje. Osam cilindara u V koncepciji sa po četiri ventila te kompresijski omjer od 11,3 : 1, specifikacije su najsnažnijeg usisnog agregata u režiji AMG-a. Maksimalna snaga od 507 konja postiže se pri 6800/min, a okretni moment od 630 Nm na raspolaganju je pri 5250/min.


Za razliku od dubokog brundanja kompresora, koji je dugo bio zaštitni znak AMG-a, iz ovih ispušnih cijevi dopire arija vosokoturažnog V8

Black Series inačicu pokreće 26 konja snažniji agregat nego standardni CLK 63 AMG. Povećanje snage postignuto je modifikacijom usisnog i ispušnog sustava te reprogramiranjem ECU-a. U odnosu na standardni, ovaj CLK sprint do stotke obavlja čak 0,3 s brže, odnosno za svega 4,3 s. Maksimalna je brzina elektronski ograničena na 300 km/h, a bez blokade s lakoćom bi postizao i preko 320 km/h.


Medvjeđe snažan agregat ispaljuje 507 KS i 630 Nm te se pri svakom dodiru papučice gasa s lakoćom poigrava sa 1760 kg teškim automobilom

Iako su na svakom koraku pokušavali ostvariti maksimalnu uštedu mase, automobil spreman za vožnju teži čak 1760 kg. Za zaustavljanje ove nemani zaduženi su diskovi od kompozitnih materijala promjera 360 mm sprijeda i 330 straga. Naplatci su 19 colni, a na njima se nalaze Pirelli P Zero Corsa gume dimenzija 265/30 sprijeda i 285/30 straga. Svi aerodinamički dodatci rezultat su dugotrajnih ispitivanja u zračnom tunelu te znatno doprinose stabilnosti vozila, a većina njih izrađena je od ugljičnih vlakana.


U unutrašnjosti Black Series inačice nema mjesta luksuzu, njegova je misija isporučiti velike količine adrenalina 
 
Napredni ovjes osim regulacije visine (do -75 mm sprijeda i -66 mm straga)  i tvrdoće vozila omogućava jednostavno mijenjanje nagiba i zatura kotača. Osim mehaničkih za odličnu stabilnost ovog AMG-a zaslužni su i elektronički dodatci poput ASR-a (kontrole proklizavanja pogonskih kotača) i ESP-a (elektronske kontrole stabilnosti vozila). Za adekvatan prijenos snage na podlogu zadužen je zatvarač diferencijala.

Prvi primjerci Mercedesa CLK 63 AMG Black Series biti će isporučeni u lipnju po, još uvijek, nepoznatoj cijeni.

automotohr @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 0

457 KS za 4,5 s do stotke!

Nismo dugo trebali čekati Mercedesov odgovor na BMW M3. Stuttgartski div sredinom srpnja je javnosti predstavio AMG izvedbu nove C klase. C63 se, što se vanjskog izgleda tiče, od slabijih izvedbi izdvaja znatno agresivnijim dizajnom. Tu su tako izraæeniji branici i blatobrani, veći usisnici za zrak, atraktivni aluminijski naplatci te dva para dvostrukih ispušnih cijevi impresivnog promjera.  Sve nabrojano nije samo zbog estetike nego i zbog poboljšanja performansi. Temeljite izmjene i poboljšanja napravljena su i ispod lima.


C63 AMG sa 457 KS ubrza do stotke za samo 4,5 sekunde uz elektronski lmitiran top speed od 250 km/h

C63 AMG brutalan je sportski automobil. Ispod prednjeg je poklopca smješten 6.2 V8 atmosferski motor koji razvija 457 konja pri 6800/min i čak 600 Nm okretnog momenta. Novi super automobil Mercedesova kućnog tunera omogućuje vrtoglave performanse. Tako ubrzanje s mjesta do 100 traje svega 4,5 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 kilometara na sat. Na testnoj stazi Nürburgring Nordschleife bez blokade C-klasa je postigla brzinu od čak 322 km/h! Podaci o početku prodaje i cijeni bit će objavljeni pred salon automobila u Frankfurtu.

Još fotografija…automotohr @ 15:25 |Komentiraj | Komentari: 0

Tuner Hamann je od serijskog BMW kabrioleta serije 3 napravio lijepu preradu. Novi set spojlera na karoseriji dao je potpuno drugačiji svježi izgled koji se značajno razlikuje od tvorničkog sivila. Četiri ispušne cijevi tu nisu samo za estetiku, Hamann se potrudio i doradio je zvuk koji ispušne cijevi stvaraju. Ta će se potmula tutnjava dopasti svakom zaljubljeniku u oktane.Hamman je predvidio najveće naplatke od 20 cola sa gumama dimenzije 235/35 sprijeda i 285/55 straga. Izrazito nisko profilne gume doprinijele su još nižoj karoseriji i pored snižavanja opruga, tako da je na kraju u odnosu na serijsku verziju ova Hamannova kabrioletska spriejda niža za 35, a straga za 20 milimetara.U unutrašnjosti uz trokraki upravljač imponiraju elementi od kože, brušenog aluminija i mat crne boje. Hamann je obradio skoro sve serijske motore koji pokreću BMW kabriolet serije 3, od dizelaša do benzinaca. Četverocilindarski motor 320i je sa serijskih 170 KS nabrijan na 180 KS, a i okretni moment je povećan za 10 Nm. To je dovoljno za najveću brzinu 233 km/h (serija 228). Šestocilindarski benzinac 325i (serija 218 KS) i 330i (serija 272 KS) tek su umjereno frizirani, za 13 i 17 KS uz rast okretnog momenta od 25 Nm. Najveća brzina je porasla na 250 i 265 km/h 8swerija 245 i 250 km/h).Tvorničkih 306 KS šestocilindarskog motora 335i ojačano je za osjetnih 37 KS što daje najveću brzinu od 279 km/h. Nafrizirani su i dizelski motori. Najinteresantniji dizelaš 330d (serija 231 KS) nabrijan je čak na 272 KS i 600 Nm pri samo 2000 o/min, što je dovoljno za top speed 256 km/h (serija 245).

automotohr @ 14:13 |Komentiraj | Komentari: 0

ALFA PRIPREMA NOVI SUSTAV IMENOVANJA MODELA

Imena aktualnih modela Alfa Romea kao da su ispala iz probušene vreće i nasumično se poslagala po automobilima. Ima tu svega i svačega: sedan i hatchback modeli označeni su brojevima (147, 159, 166), kupe i kabrioleti imaju prava imena (Brera, Spider, GT), a nadolazeći modeli dobivaju oboje (8C Competizione). Nagađa se čak kako bi se i najavljena 'baby Alfa' mogla zvati 4C Junior.

Umjesto posezanja u bogatu prošlost i oživljavanja legendarnih imena, kao što su Giulietta ili Alfetta, očekuje se kako će se u Alfa Romeu odlučiti za 'povezanu obitelj imena', kojom bi se trebala osigurati dosljednost čitave game. Kakva god imena nosile, Alfe će i dalje ostati jedni od najljepših automobila na cestama. No, kao što kaže slogan talijanskog proizvođača, 'La Bellezza Non Basta' (Ljepota nije dovoljna). Osim u kvaliteti i doživljaju, puno je toga i u imenu.

automotohr @ 13:32 |Komentiraj | Komentari: 0

Jagma za istinskim sportašem proizvedenog u samo 500 primjeraka

Vozači entuzijasti i zadrti ‘Alfisti’ u Velikoj Britaniji konačno su dočekali i taj dan. Službeno počinje prodaja na ‘otoku’ Alfa 8C Competizione, izrazitog sportskog automobila talijanske Alfe. Koliki interes je pobudio ovaj izvanredan automobil najbolje pokazuje podatak da je svih 500 primjeraka proizvedenih u ograničenoj količini prodano davno prije nego je počela prodaja, pa čak i prije nego što su automobili fizički proizvedeni. Istu sudbinu dijeli i kontigent od 42 vozila koji su bili rezervirani za tržište Velike Britanije. Dvosjed čija je karoserija izrađena u cijelosti od ugljičnih vlakana pokreće 4.7 litreni V-8 benzinski motor najveće snage 450 KS, a cijena mu je oko 150.000 eura.

automotohr @ 13:31 |Komentiraj | Komentari: 0

DODATNIH 30 KS ZA ALFU 159

Njemački tuner Novitec predstavio je svoju viziju Alfe 159 2.4 JTD. Iako je već serijski jedan od najatraktivnijih automobila na tržištu, uz pomoć karoserijskih dodataka, koje je pripremio Novitec, Alfa je dobila još agresivniji štih. Nastavci prednjeg i stražnjeg branika, bočni pragovi i spojler prtljažnika, u pravoj su mjeri 'začinili' izgled, bez previše zadiranja u serijsku liniju.


Alfa 159 u režiji Noviteca jedan je od najatraktivnijih automobila srednje klase 

Moćni 2.4-litreni JTD agregat već u seriji razvija 200 KS, a uz pomoć Powerrail III elektronskog modula, koji se spaja na ECU, snaga je porasla za dodatnih 29 KS. Performanse su dodatno poboljšane i ugradnjom modificiranog ispušnog sustava od nehrđajućeg čelika. Držanje ceste poboljšano je ugradnjom ovjesa s mogućnošću regulacije visine (od – 35 pa do – 75 mm) i tvrdoće vozila te 20 colnih Novitec N9 naplataka na kojima se nalaze gume 255/30.

automotohr @ 13:30 |Komentiraj | Komentari: 0

ALFA GT NABRIJANA NA 405 KS

Britanska tuning kuća, Autodelta, poznata je po svojim ekstremnim preradama Alfi. Iako su tradicionalno okrenuti atmosferskom tuningu, njihov najnoviji uradak, Alfa Romeo Autodelta GT 3.7 Super, dodatnu snagu izvlači iz mehaničkog kompresora.

Kao baza za projekt poslužio je 3,2-litreni V6, koji u Alfi 147 GTA i 156 GTA razvija 250 KS. Opsežne modifikacije, koje uključuju i ugradnju Rotrexovog C38-81 kompresora, rezultirale su maksimalnom snagom od čak 405 KS.


Povećanjem obujma i ugradnjom kompresora snaga agregata s izvornih 250 raste na čak 405 KS

Iako još uvijek nisu službeno objavljene performanse ovako tunirane Alfe GT, očekivane vrijednosti su ubrzanje za oko 5 sekundi i maksimalna brzina veća od 275 km/h.

Iza modificiranog prednjeg branika s povećanim usnicima zraka krije se hladnjak popriličnih dimenzija. Sportski ispušni sustav ispušta zvuk po mjeri svakog zagriženog Alfiste, a vanjski dojam upotpunjuju 19 colni OZ naplatci. 

automotohr @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 0

Britance fascinira sportski kupe koji juri 230 km/h

Srca i duša bili su ujedinjeni kod svih članova žirija britanskog časopisa 'What Diesel Car?' kada su glasali i automobilu Alfa Brera dodijelili nagradu 'Best Sports/Coupe' (Najbolji sportski kupe). U konkurenciji istinskih sportaša u samom finalu Alfa Brera se našla u konkurenciji sa odličnim sportašima kao što su BMW 335D i Honda Civic Type S.


Britanci su oduševljeni izgledom i voznim svojstvima Alfa Brera 2.4 JTDM koju su nagradili titulom 'Best Sports/Coupe'


Poslije preciznog ocjenjivanja Alfa Brera 2.4 JTDM proglašena je najboljim sportskim kupeom u izboru časopisa 'What Diesel Car?'. Alfa Brera 2.4 JTDM za ubrzanje do stotke treba samo 8,1 sekundu, a bez problema potegne do najveće brzine 230 km/h.

automotohr @ 13:27 |Komentiraj | Komentari: 0